16 iulie 2020

Directorul DSP Prahova, Bogdan Nica, pleacă la Ministerul Sănătăţii

Bogdan Nica şi-a petrecut ultimele zile ca director al DSP Prahova în contextul în care a fost avansat în funcţie ca director general al Direcţiei Generale Asistenţă Medicală, Medicină de Urgenţă şi Programe de Sănătate Publică. 
Printr-un ordin al ministrului Nelu Tătaru, acesta a fost detaşat, pe o perioadă de şase luni, în noua funcţie. Se pare că în urma plecării sale, în locul său urmează să fie denumit ca director al DSP Prahova, cel mai probabil, fostul purtător de cuvânt, Dan Decebal. 


Bogdan Nica a preluat funcţia de director al DSP Prahova în aprilie 2020, în plină pandemie după demisia din „motive personale” a lui Dan Ioniţă în 27 martie. În toată această perioadă definită de pandemia de coronavirus, fostul director, Bogdan Nica şi-a exprimat pe conturile de socializare oroarea faţă de oamenii care nu cred în existenţa virusului: „Remarc cu stoicism că există oameni care tot nu cred că riscul este mare... Există şi specia: „homo atotștiutorus analfabetus funcționalis”, dar oamenii se îmbolnăvesc, suferă şi unii mor. Istoria se repetă, aşa au fost şi în 1918 liga împotriva purtării măștilor şi alți rătaciți. Şi au murit 50 de milioane de oameni. Dacă nu crezi într-o boala, asta nu înseamnă că nu te poate afecta. Pe tine, rudele, parinţii sau pe ceilalti cu care te vezi”
După protestele recente din Piaţa Victoriei în care oamenii au sfidat toate recomandările autorităţilor cu privire la purtarea măştii şi a respectării distanţei fizice, Bogdan Nica a ţinut să-şi posteze din nou pe Facebook părerea despre oamenii intenţionat iresponsabili: „Mă gândeam la Dacii liberi din Piața Victoriei... superspreader... sau raspânDACI de Covid 19... Dumnezeule, nu ne mai facem bine!” 
În postările de pe Facebook ale fostului director DSP se remarcă în mod repetat încercarea de a-i convinge pe prahoveni că noul coranavirus nu face parte din vreo teorie a conspirației, ci este cât se poate de real și că doar respectând măsurile de protecție poate fi limita răspândirea bolii. 
Roxana TUDOSE

777 persoane infectate în ultimele 24 de ore dintre care 40 în Prahova

Potrivit informării Grupului de Comunicare Strategică, în ultimele 24 de ore au fost depistate 777 noi cazuri de infectări cu COVID-19 din 19.097 de teste.
Până astăzi, 16 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 35.003 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 24.335 au fost externate, dintre care 22.189 de pacienți vindecați și 2.146 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare. Până astăzi, 1.971 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.
Totodată, până în prezent, 757 de pacienți cu test pozitiv au fost externați la cerere.


În intervalul 15 – 16 iulie au fost înregistrate 19 decese (14 bărbați și 5 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Botoșani, Bistrița-Năsăud, Brașov, Constanța, Galați, Harghita, Mehedinți, București, Neamț, Prahova, Suceava, Timiș și Vâlcea.
În județul Prahova, în ultimele 24 de ore, au fost depistate 40 noi cazuri de infectări cu COVID-19. Până astăzi, în Prahova au fost confirmate 920 de persoane infectate cu COVID-19.

Elevii români, pe ultimul loc din EU la competenţele digitale

În cadrul unei statistici recent efectuate de Eurostat în legătură cu abilităţile digitale ale tinerilor din ţările Uniunii Europene, reiese faptul că elevii români sunt cei mai slabi, clasându-se pe ultimul loc. 
Situaţia este cu atât mai gravă în prezent, când, pe fondul pandemiei create de noul coronavirus, elevii au susţinut cursurile online. Ne întrebăm, în aceste condiţii, oare cum s-au descurcat acei tineri care deţin abilităţi slabe de gestionare a unui computer? Sondajul scoate la lumină faptul că în multe şcoli din România încă nu se pune accent pe întărirea acestor competenţe indispensabile oricărui tânăr după ce termină liceul. 

Foto: Unsplash
Potrivit Eurostat, în 2019, patru din cinci tineri (80%) cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani în Uniunea Europeană (UE) aveau abilități digitale de bază sau peste acestea. Cifra este cu 24 de puncte procentuale (pp) mai mare decât ponderea persoanelor cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani (56%). 
Tinerii din România sunt pe ultimul loc în UE la acest capitol, doar 56% dintre ei având competenţe digitale de bază sau peste nivelul de bază, arată datele publicate de Eurostat. 
În noiembrie 2014, Adunarea Generală a ONU a decis ca 15 iulie să fie ziua marcată ca fiind „Ziua mondiala a competenţelor tinerilor”. La ora actuală, la nivel global, sunt 1,2 miliarde de tineri cu vârste între 15 şi 24 de ani, ceea ce înseamnă 16 procente din populaţia globală.

Aleșii locali PNL vin în sprijinul sectorului HORECA

Potrivit unui mesaj postat de Iulian Dumitrescu, președintele PNl Prahova, pe pagina sa de Facebook, liberalii au hotărât marți, 14 iulie, în cadrul ședinței Biroului Politic Județean, măsuri de sprijin în plan local pentru sectorul HORECA. Mai exact, PNL Prahova își propune să scutească de anumite taxe întreprinzătorii prahoveni ce activează în acest sector al economiei grav afectat în ultimele luni pe fondul pandemiei de coronavirus. 

Foto: Facebook
Prahova este un judeţ în care turismul contribuie masiv la economia locală. Este obligaţia noastră ca decidenţi politici responsabili să acţionăm, prin toate pârghiile politice şi administrative pe care le avem la dispoziţie, pentru a ajuta sectorul HORECA. Înţelegând pericolul uriaş abătut asupra turismului din Prahova şi faptul că sunt afectaţi atâţia cetăţeni, la iniţiativa mea, primarii şi consilierii locali ai PNL au luat decizia de a promova hotărâri de Consiliu Local de scutire de la plata taxei pentru utilizarea locurilor publice a unităţilor de alimentaţie publică şi teraselor situate pe domeniul public” – spune Iulian Dumitrescu.