24 iulie 2020

Angajaţii trimişi acasă de DSP din cauza infectării cu coronavirus vor intra în şomaj tehnic

Angajaţii sănătoşi ai companiilor pentru care Direcţiile de Sănătate Publică dispun suspendarea activităţii în urma infectării unor salariaţi cu noul coronavirus vor beneficia de acordarea indemnizaţiei de şomaj tehnic. 
Guvernul a adoptat această măsură miercuri, 22 iulie, în urma unei ordonanţe de urgenţă şi este valabilă până la sfârşitul anului, informează Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS). 


Conform hotărârii, „dacă Direcţia de Sănătate Publică dispune suspendarea activităţii unei companii ca urmare a identificării de persoane infectate cu SARS-CoV-2, toţi angajaţii, cu excepţia celor aflaţi în concediu medical, vor beneficia de acordarea indemnizaţiei de şomaj tehnic, din bugetul asigurărilor pentru şomaj. Sprijinul financiar se va acorda pe toată perioada în care activitatea este suspendată, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020. Aceste măsuri de protecţie socială la nivelul angajatorilor, cu caracter excepţional, sunt necesare pentru a evita pierderea de locuri de muncă, creşterea ratei de excluziune socială, precum şi amplificarea decalajului socio-economic dintre persoanele a căror activitate a fost afectată direct de epidemie şi restul populaţiei”, se menţionează în comunicat. 

1.119 noi cazuri de infectări cu COVID-19 dintre care 35 în Prahova

Potrivit informării Grupului de Comunicare Strategică, în ultimele 24 de ore au fost depistate 1.119 noi cazuri de infectări cu COVID-19, acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. 
Până astăzi, 24 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 42.394 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. 25.349 de pacienți au fost declarați vindecați și 2.918 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare. 
Până astăzi, 2.150 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

Foto: Unsplash
În intervalul 23 – 24 iulie au fost înregistrate 24 de decese ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, toate decesele fiind ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.
Pe teritoriul României, 845 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 1.420 de persoane se află în izolare instituționalizată.De asemenea, 6.810 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 39 de persoane.
În ultimele 24 de ore, în județul Prahova au fost depistate 35 de noi cazuri de infectare, numărul total de infectări de la începutul pandemiei fiind de 1323. 
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 470 de persoane au fost reconfirmate pozitiv la nivel național, dintre care 22 în județul Prahova.

30 de măşti de protecţie oferite lunar în mod gratuit pentru anumite categorii de persoane

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat ieri, 23 iulie, legea care prevede acordarea în mod gratuit a 30 de măşti de protecţie pe lună pentru anumite categorii de persoane. Măştile sunt confecţionate conform standardelor europene în vigoare, preponderent de producători interni. Fondurile necesare achiziţionării şi distribuţiei măştilor de protecţie către populaţie se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, prevede legea. 

Foto: Unsplash
Legea prevede că Minsterul Sănătăţii va achiziţiona şi va distribui măştile pentru protecţia cu noul virus SARS-CoV-2, în mod gratuit, către fiecare beneficiar. 
Potrivit actului normativ, se acordă gratuit un set de 30 de măşti de protecţie, lunar, pentru: 
- persoanele din familiile beneficiare ale ajutorului social acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat; 
- persoanele din familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei; 
- pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi sunt de până la 1.000 lei inclusiv, reprezentând nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009; 
- persoanele încadrate în grad de handicap care realizează venituri exclusiv din prestaţiile sociale prevăzute de art. 42 şi 58 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. 
Autorităţile publice locale vor avea obligaţia de a întocmi listele nominale şi să le transmită Direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti în termen de trei zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, în vederea stabilirii necesarului de repartizat, scrie Agerpres. 
„Prevederile prezentei legi se aplică până la încheierea pandemiei de coronavirus COVID-19, declarată oficial de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii”, mai prevede actul normativ.