26 august 2020

1.256 persoane depistate pozitiv cu COVID-19 în ultimele 24 de ore dintre care 65 în Prahova

În urma testelor efectuate la nivel național, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.256 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV - 2, acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. 
Până astăzi, 26 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 81.646 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, 36.286 de pacienți au fost declarați vindecați, 9.911 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare și 3.421 au decedat. 
În intervalul 25-26 august au fost înregistrate 54 de decese (34 bărbați și 21 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din din Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brăila, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Covasna, Dolj, Galați, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sălaj, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui și București. 52 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru ceilalţi doi pacienţi decedaţi nu fost declarate comorbidităţi. 


În ultimele 24 de ore, în județul Prahova au fost depistate 65 noi cazuri de infectare, numărul total de infectări de la începutul pandemiei fiind de 3899, dintre care 880 sunt cazuri active, potrivit DSP Prahova. Numărul total al deceselor asociate COVID-19 în județul nostru a ajuns la 134. 
Conform DSP Prahova, în prezent, 9 focare sunt declarate active pe raza județului, cu un total de 218 persoane infectate. Trei sunt la agenți economici, unul în cadrul unui department al unei instituții publice, patru la centre medico-sociale destinate îngrijirii persoanelor adulte (două dintre ele sunt în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, două sunt private) și unul la un centru de plasament minori (în subordinea DGASPC). 
Numărul total de locuri destinate îngrijirii pacienților cu COVID-19, în județ, este de 328, dintre care 290 sunt ocupate. 
Toate locurile ATI (20) de la Spitalul Județean de Urgență Ploiești și de la Spitalul Municipal Câmpina sunt ocupate. Unitatea mobilă de Terapie Intensivă este, momentan, indisponibilă din cauza unei defecțiuni tehnice.
Potrivit evidențelor Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Prahova (CJCCI), ieri erau raportate la nivelul municipiului Câmpina 35 de cazuri active confirmate pozitiv cu noul coronavirus. Pe primul loc în județ se află municipiul Ploiești cu 269 de cazuri, urmat de Breaza cu 63, Urlați - 61, Vălenii de Munte - 40, Băicoi - 38. 

Situația cazurilor active confirmate pozitiv în urma testării SARS-CoV-2 la data de 25.08.2020, 
la nivelul județului Prahova

Persoanele din 46 de localități afectate de poluare remanentă vor ieşi la pensie cu doi ani mai devreme

Deputaţii au adoptat marţi, 25 august, cu majoritate de voturi, o propunere legislativă pentru modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010, prin care se urmărește extinderea categoriilor de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare, dacă au locuit cel puţin 30 de ani în unele zone afectate de poluarea remanentă, precum şi pe o rază de 8 km în jurul acestora, informează Agerpres. 
Propunerea legislativă a fost respinsă de Senat, în data de 18 februarie 2019, dar adoptată acum de Camera Deputaţilor, aceasta fiind camera decizională, cu 256 de voturi "pentru", un vot "contra" şi 23 de abţineri.
Aşa cum se menţionează în proiectul legislativ, persoanele care pot beneficia de pensionarea cu doi ani mai devreme sunt cele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluare remanentă din cauza extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor.

Foto: Unsplash

Care sunt localităţile vizate de proiectul legislativ:

Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu-Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum şi localităţile Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Şoimuş, Teliuc, Uricani, Veţel, Vulcan din judeţul Hunedoara, localităţile Abrud, Baia de Arieş, Lupşa, Roşia Montană şi Zlatna din judeţul Alba, localităţile Victoria şi Făgăraş din judeţul Braşov, localitatea Galaţi din judeţul Galaţi, localităţile Ciulniţa şi Slobozia din judeţul Ialomiţa, localităţile Brazi şi Ploieşti din judeţul Prahova, localităţile Iacobeni şi Vatra Dornei din judeţul Suceava, localităţile Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş, localităţile Berbeşti şi Râmnicu Vâlcea din judeţul Vâlcea. 
De asemenea, persoanele care locuiesc pe o rază de 8 km în apropierea acestor localităţi beneficiază de aceeaşi reducere a vârstei standard de pensionare cu doi ani.