03 septembrie 2020

1.365 persoane depistate pozitiv cu COVID-19 în ultimele 24 de ore dintre care 42 în Prahova

În urma testelor efectuate la nivel național, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.365 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV - 2, acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. 
Până astăzi, 3 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 91.256 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, 39.275 de pacienți au fost declarați vindecați, 11.619 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare și 3.765 au decedat. 


În intervalul 02-03 septembrie au fost înregistrate 44 de decese (27 bărbați și 17 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din din Alba, Argeş, Bacău, Bihor, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Harghita, Iaşi, Maramureş, Neamţ, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman, Timiş, Vâlcea, Vaslui, Ilfov și Municipiul București. 43 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienţi care au prezentat comorbidităţi, iar 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidităţi. 
În ultimele 24 de ore, în județul Prahova au fost depistate 42 noi cazuri de infectare, numărul total de infectări de la începutul pandemiei fiind de 4386, , potrivit DSP Prahova. Numărul total al deceselor asociate COVID-19 în județul nostru a ajuns la 145. 
Numărul total de locuri destinate îngrijirii pacienților cu COVID-19, în județ, este de 328, dintre care 290 sunt ocupate. 
La ATI, toate cele 20 de locuri alocate bolnavilor cu SARS-CoV-2 au fost raportate ca fiind ocupate. Unitatea mobilă de Terapie Intensivă de la SJU Ploieşti este, în continuare, indisponibilă din cauza unei defecţiuni tehnice. 
Aflat într-o vizită la SJU Ploiești, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat că Unitatea Mobilă ATI, care are o defecțiune la instalația de climatizare și nu poate deservi spitalul de circa două săptămâni, va deveni funcțională peste câteva zile. Ministrul s-a interesat, de asemenea, dacă este personal suficient și dacă sunt probleme în colaborarea dintre Spitalul Județean de Urgență și Spitalul Municipal Câmpina. 

Monica Anisie propune schimbări de ultimă oră în legătură cu rotaţia elevilor în şcoli

Având în vedere situaţia epidemiologică din prezent de pe teritoriul ţării noastre, începerea şcolilor reprezintă unul dintre subiectele cele mai dificile pentru autorităţi, de aceea, sistemul hibrid prin rotaţie reprezintă scenariul cel mai bun de luat în calcul deocamdată. 

Foto: Unsplash

Până ieri, elevii şi profesorii ştiau că rotaţia copiilor va avea loc o dată pe săptămână, însă lucrurile au fost schimbate şi conform declaraţiilor Ministrului Educaţiei, Monica Anisie, rotaţia elevilor va avea loc o dată la două săptămâni, motivul fiind unul medical, care se referă la a depăşi perioada de 14 zile recomandată în cazul infectării cu COVID-19. Sistemul hibrid presupune că jumătate din elevii unei clase vor susţine orele online, iar cealaltă jumătate la şcoală, urmând ca după două săptămâni să se producă rotaţia. 
De asemenea, Monica Anisie a mai precizat faptul că distanța dintre elevi, inițial stabilită la doi metri, se va schimba, putându-se păstra doar un metru, în funcție de fiecare unitate de învățământ: 
„Clasele nu trebuie împărțite neapărat în două. Aici vorbim despre o analiză a spațiului. Inițial, regula a fost ca distanța între elevi să fie de doi metri, față-spate-lateral, însă acum, Organizația Mondială a Sănătății prevede o distanțare fizică de numai un metru. 
Deci, dacă spațiul clasei respective permite să fie prezenți fizic mai mulți elevi decât 15, cu distanțare de un metru sau cu separatoare, rămâne decizia la nivel de unitate de învățământ”, a declarat Monica Anisie la Digi24.