04 septembrie 2020

Au fost demarate controale în şcoli înaintea începerii cursurilor

Printr-un ordin al Prefectului județului Prahova a fost constituită o comisie mixtă pentru verificarea stadiului de pregătire a unităților de învățământ pentru defășurarea în bune condiții a anului școlar 2020 - 2021, a informat astăzi Prefectura Prahova. 


Comisia de inspecţie este alcătuită din reprezentanți ai ISJ Prahova, ai DSP Prahova, Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Inspectoratului pentru Situații de Urgență și ai Instituției Prefectului Prahova. 
Conform Ordinului, verificările se derulează în perioada 31 august – 10 septembrie 2020 și sunt efectuate, prin sondaj, la unități didactice din toate ciclurile educaționale. Reprezentanții Comisiei vor analiza toate aspectele în conformitate cu propriile competențe și în acord cu prevederile legale în vigoare. 


Integratorul rezultatelor acestor controale este Inspectoratul Școlar Județean Prahova care va întocmi un raport cu privire la verificările efectuate și pe care îl va prezenta domnului Prefect al județului Prahova, în data de 11 septembrie 2020. 
La nivelul județului Prahova, potrivit datelor centralizate de ISJ, funcționează 216 unități de învățământ cu personalitate juridică. 

64 noi cazuri COVID depistate în ultimele 24 ore în Prahova și un nou focar la Filipeștii de Târg
În urma testelor efectuate la nivel național, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.339 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV - 2, acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. 
Până astăzi, 4 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 92.595 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, 39.626 de pacienți au fost declarați vindecați, 11.868 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare și 3.765 au decedat. 
În intervalul 03-04 septembrie au fost înregistrate 47 de decese (27 bărbați și 20 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din din Alba, Argeş, Bacău, Bihor, Botoşani, Braşov, Caraş-Severin, Covasna,Constanţa, Dolj, Iaşi,Maramureş, Suceava, Timiş, Vâlcea, Vaslui, Ilfov și Municipiul București. 46 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienţi care au prezentat comorbidităţi, iar 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidităţi. 

Foto: Digi24

Direcția de Sănătate Publică Prahova a identificat un nou focar la un centru de plasament din Filipeștii de Târg, din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, unde 18 persoane au avut rezultate pozitive la testarea SARS-CoV-2. Este vorba despre 13 beneficiari, cu vârste între 8 și 19 ani, dintre cei 23 testați și cinci angajați dintr-un total de 41. Conform DSP, angajații depistați pozitiv au mers la spital în vederea evaluării, iar beneficiarii au fost consultați la Spitalul Municipal Câmpina, unde au și rămas internați. Ceilalți zece au fost testați negativ. Mai sunt așteptate rezultate pentru restul personalului angajat. 
În ultimele 24 de ore, în județul Prahova au fost depistate 64 noi cazuri de infectare, numărul total de infectări de la începutul pandemiei fiind de 4447, potrivit DSP Prahova. Numărul total al deceselor asociate COVID-19 în județul nostru a ajuns la 145. 
Numărul total de locuri destinate îngrijirii pacienților cu COVID-19, în județ, este de 328, dintre care 300 sunt ocupate. 
La ATI, toate cele 20 de locuri alocate bolnavilor cu SARS-CoV-2 au fost raportate ca fiind ocupate. Unitatea mobilă de Terapie Intensivă de la SJU Ploieşti este, în continuare, indisponibilă din cauza unei defecţiuni tehnice.

Spitalul de Pneumoftiziologie Drajna urmeză să devină unitate medicală suport COVIDUrmare crizei de locuri pentru pacienţii infectaţi cu noul coronavirus în spitalele din judeţ, autorităţile au propus ca spitalul de pneumoftiziologie din Drajna să devină unitate medicală suport Covid. 

Foto: Facebook/ Spitalul de Pneumoftiziologie Drajna

Decizia a fost luată după ce Direcţia de Sănătate Publică Prahova a anunţat că a fost identificat un posibil nou spital suport Covid, făcând demersuri în acest sens la Ministerul Sănătăţii: 
„Cu personalul existent la acest moment se poate mări capacitatea de internare pacienți Covid cu 40 de paturi, urmând ca prin suplimentare de personal medico-sanitar și auxiliar să se poată ajunge la o capacitate de 70 de paturi”, a anunțat DSP Prahova. 
Un cititor al publicaţiei obervatorulph.ro a informat în cursul zilei de ieri că „ la Spitalul Drajna se fac externări pe banda rulantă pentru transformarea în spital COVID. Aici unde sunt pacienți cu TBC si MDR adică o formă care nu răspunde la tratament, rezistență. Nu este normal aşa ceva”. Se pare că informaţia legată de externări nu a fost până acum confirmată de conducerea spitalului. 
„Până în momentul de față nu a fost externată nicio persoană. Noi așteptăm o decizie oficială cu privire la transformarea în spital suport Covid”, a declarat pentru aceeaşi publicaţie Silvia Ruja, medic primar pneumolog, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Pneumoftiziologie Drajna, care a precizat că, în niciun caz, nu se poate vorbi de externarea pacienților care necesită în continuare supraveghere. 
Deocamdată Spitalul de Pneumoftiziologie Drajna nu figurează pe lista unităţilor medicale suport Covid din judeţ.