10 septembrie 2020

Noi reguli pentru pacienţii COVID. Ce schimbări vor fi adoptate pentru persoanele internate şi pentru asimptomatici

Conform unui document publicat ieri seară în Monitorul Oficial, vor intra în vigoare noi reguli în legătură cu internarea şi tratarea pacienţilor suspecţi sau confirmaţi cu noul virus SARS-CoV-2. Potrivit noilor decizii luate în urma Ordinului Ministrului Sănătăţii, se vor modifica procedurile prin care pacienţii COVID sunt preluaţi de spitale. Totodată, au fost publicate şi precizări importante legate de pacienţii asimptomatici: dacă starea lor este stabilă, aceştia vor sta în izolare acasă, unde vor fi trataţi şi monitorizaţi de către medicul de familie, iar retestarea după 14 zile nu va mai fi necesară, informează Digi24. 


Cu ajutorul acestor reguli, DSP va avea o imagine mai clară asupra acţiunilor ce trebuie luate în cazul în care personalul medical va fi insuficient pentru cazurile venite în spital – caz în care va fi necesar să ceară să fie detaşat, şi, de asemenea, prin acest nou Ordin este schiţat traseul pacientului Covid testat pozitiv. 
Un pacient care are simptome de infecție respiratorie acută rămâne în primul rând acasă, sună la 112 și la medicul de familie, apoi așteaptă ambulanța, care îl va transporta la o unitate medicală pentru o examinare a simptomelor. Dacă deja are simptome grave, este internat în spital, i se acordă îngrijiri și i se face între timp testul. 
Dacă are simptome uzuale, i se recoltează probe pentru test, după care rezultatul va fi trimis la DSP și DSP-ul comunica rezultatul pacientului. 
Pacienții confirmați cu COVID-19 sunt direcționați apoi de către DSP-uri, tot prin serviciile de ambulanță, pentru evaluare la spitale. Transportul lor se prioritizează în funcție de gravitatea pacientului respectiv. 
În ceea ce-i privește pe pacienţii asimptomatici, dar fără modificări biologice, aceștia pot fi izolați în spital sau acasă, în funcție de ce decide medicul, iar pacientul asimptomatic cu factori de risc sau forme ușoare poate fi izolat în spitalele de fază 1 sau 2 sau acasă, decizia aparținând tot medicului. 
Formele medii și severe vor fi internate în spitale care au terapie intensivă, iar perioada de internare o stabilește medicul. 
Conform actului normativ, urgenţele medico-chirurgicale din spitalele non-covid ale pacienţilor care prezintă şi test coronavirus pozitiv, vor fi transferaţi la spitale suport numai după ce urgenţa tradusă prin efectuarea procedurii chirurgicale s-a efectuat cu succes, iar starea pacientului este bună. 
În cazul în care urgențele medico-chirurgicale ale pacienților cu COVID din spitalele de fază 1 și 2 nu pot fi operate acolo, pacienții vor fi transferați în spitalele suport, cu măsurile necesare de izolare și cu avertizarea în prealabil a spitalului. Practic, dacă un pacient COVID are nevoie de o operație și este internat într-un spital de boli infecțioase unde operația nu poate fi făcută, atunci el va fi transferat într-un alt spital unde operația se poate realiza. 
De asemenea, o altă noutate este faptul că asimptomaticii vor putea sta acasă unde vor fi trataţi de către medicul lor de familie, iar retestarea după 14 zile, obligatorie anterior noilor hotărâri adoptate aseară, nu va mai fi necesară. Aceste măsuri vor putea fi aplicate doar în cazul în care starea de sănătate a pacienţilor asimptomatici rămâne stabilă în aceste două săptămâni. Vindecarea şi tratamentul vor fi stabilite de medicul de familie. După aceste 14 zile de izolare, pacientul asimptomatic se poate întoarce la serviciu, dar cu condiţia ca alte 10 zile în afară de cele 14, să păstreze distanţa faţă de colegii de serviciu şi să poarte mască. 

Filip Costel - candidat independent pentru Consiliul Local Câmpina

Tânăr antreprenor, familist și gospodar, orientat către schimbare, dispus să asculte vocea câmpinenilor și să ajute la modernizarea orașului în care s-a născut și locuiește!

Odată cu candidatura mea pentru Consiliul Local Câmpina le cer câmpinenilor un vot de încredere pentru a-mi demonstra capacităţile şi experienţa dobândită în mediul privat, experienţa de care oraşul s-ar putea folosi cu success în viitor.


Primele mele propuneri pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii sunt următoarele:

Ca locuitor al acestui oraş consider că este necesar să îmbunătăţim relaţiile cu zonele învecinate, lucrând împreună cu consiliile locale din localităţile limitrofe pentru a atrage investitori. Indiferent câţi investitori vom atrage, dacă nu le asigurăm forţa de muncă şi infrastrustura necesară, aceştia nu vor rămâne. Planurile noastre sunt pe termen lung, nu vrem să facem planuri care să dureze cât un mandat, nu ne interesează implicarea şi apartenenţa politică.

Investitorii noştri vor avea nevoie de forţă de muncă de care astăzi nu dispunem nici noi şi nici localitățile învecinate. Voi face tot ce îmi stă în putinţă să reînviem tradiţiile şi să readucem în şcoli profilele de arte şi meserii. Piaţa forței de muncă din România are nevoie de tineri calificaţi.

Câmpina şi localitățile limitrofe sunt zone turistice. Oamenii vin în oraşul nostru să se relaxeze,  să-şi petreacă timpul liber. Trebuie să le oferim condiţiile necesare. Astăzi nu avem hoteluri, nu avem pensiuni în care oamenii să-şi petreacă timpul liber. Prin fonduri europene ne dorim să susţinem investiţiile în turism.

Problema câinilor fără stăpân a fost abordată de către toţi contracandidaţii mei şi de către toţi oamenii care s-au perindat prin administraţia municipiului Câmpina. Nimeni însă nu a tratat această problemă cu seriozitate. Drept urmare, Câmpina şi zonele turistice din jur sunt pline de câini fără stăpân. Intenţionez să construim un adăpost european pentru animalele fără stăpân, nu pe bani de la bugetul local, ci prin fonduri europene. Campaniile de sterilizare vor fi făcute periodic, iar agenţii economici care trebuie să facă acest lucru vor fi verificaţi.

Pe buletinul de vot mă veţi găsi la poziţia 10. Dacă vă regăsiţi în problemele pe care le-am identificat în acest oraş, vă invit să mă susţineţi în schimbările pe care le propun.

Cu respect pentru oraşul nostru,
Filip Costel
La comanda candidatului independent Costel Filip, CUI 24200657