11 septembrie 2020

1.391 persoane depistate pozitiv cu COVID-19 în ultimele 24 de ore dintre care 74 în Prahova

În urma testelor efectuate la nivel național, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.391 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV - 2, acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. 
Până astăzi, 11 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 101.075 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, 41.010 de pacienți au fost declarați vindecați, 12.568 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare și 4.100 au decedat. 
În intervalul 10-11 septembrie au fost înregistrate 35 de decese (25 bărbați și 10 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Braşov, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Giurgiu, Hunedoara, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Timiş, Tulcea , Vaslui și Municipiul București. 34 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienţi care au prezentat comorbidităţi, iar 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidităţi. 

Foto: Unsplash

În ultimele 24 de ore, în județul Prahova au fost depistate 74 noi cazuri de infectare, numărul total de infectări de la începutul pandemiei fiind de 4813, potrivit DSP Prahova. Numărul total al deceselor asociate COVID-19 în județul nostru a ajuns la 159. 
Numărul total de locuri destinate îngrijirii pacienților cu COVID-19, în județ, este de 328, dintre care 265 sunt ocupate. 
La ATI, 18 de locuri alocate bolnavilor cu SARS-CoV-2 dintre cele 28 existente la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, Unitatea de Terapie Mobilă din Ploiești și Spitalul Municipal Câmpina au fost raportate ca fiind ocupate.

Încă șapte copii de la Centrul de plasament de la Filipeștii de Târg, 
descoperiți ca fiind infectați cu noul coronavirus 

Direcția de Sănătate Publică Prahova a identificat un nou focar în cadrul unui atelier din Bărcănești. Patru angajați dintre cei 26 testați au fost confirmați cu SARS-CoV-2. Spațiul de lucru a fost dezinfectat, iar activitatea a fost sistată până pe data de 21 septembrie.  
În continuarea informării privind situația cazurilor confirmate, în data de 04 septembrie, la Centrul de plasament de la Filipeștii de Târg, aflat în subordinea DGASPC Prahova, în urma retestării tuturor beneficiarilor, au mai fost descoperiți ca fiind infectați cu noul coronavirus încă șapte copii, numărul minorilor confirmați ajungând la 20. Tot aici, încă două persoane, din rândul angajaților, au fost testate pozitiv. Astfel, focarul are în prezent 27 de cazuri active (20 de beneficiari și șapte angajați). Copiii nou confirmați au fost evaluați și izolați la Spitalul Municipal din Câmpina. În prezent, în unitatea medicală sunt internați nouă dintre cei 20 de beneficiari, iar ceilalți 11 sunt izolați în centrul de plasament.

De acum îţi poţi cumpăra bilete la loto online

În cadrul unei şedinţei organizate ieri, Guvernul a decis ca biletele la jocurile de noroc loto să poată fi achiziţionate online. Biletele vor putea fi cumpărate de pe site-urile oficiale ale Companiei Naţionale „Loteria Română S.A.”, informează Digi24. 


„Executivul a aprobat în ședința de joi o hotărâre de Guvern prin care se modifică normele metodologice privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, astfel încât activităţile de jocuri de noroc să se poată realiza prin intermediul terminalelor autonome, operate în mod direct de către participanții la joc sau prin accesarea secțiunii dedicate acestei activități disponibilă pe site-urile oficiale ale Companiei Naționale ”Loteria Română S.A.” cu condiția achitării taxei de participare, iar efectuarea plății pentru participarea la jocurile loto să poată fi realizată și prin instrumente de plată electronice, așa cum sunt reglementate de legislația în vigoare, pentru a permite realizarea acestor activități cu respectarea regulilor de distanțare socială”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei. 
Organizarea și exploatarea jocurilor de noroc se numără printre activitățile afectate de regulile de distanțare socială impuse de autorități, de aceea Guvernul a trecut la adoptarea unor măsuri noi, neexistente anterior, referitoare la situațiile ce se încadrează în contextul limitării liberei circulații și a libertății economice în contextul unor situaţii de urgenţă. 
„Inovațiile tehnologice din ultimi ani au avut ca efect o schimbare constantă la nivel internațional a industriilor, inclusiv a industriei jocurilor de noroc, evidențiindu-se interesul pentru jocurile de noroc organizate pe cale electronică”, se mai precizează în comunicatul de presă al Ministerului Economiei. 

Administrația locală a finalizat lucrările de modernizare pe strada Rahovei

În ultima perioadă de timp, miroase tot mai des a asfalt proaspăt pe străzile din Câmpina. Administrația publică locală lucrează într-o frenezie la proiectele de reabilitare și modernizare a infrastructurii pietonale și rutiere, încercând să recupereze, după cum afirmă viceprimarul Ioan Adrian Pițigoi, perioada pierdută din primăvara acestui an, atunci când a izbucnit pandemia de coronavirus.

Ieri, 10 septembrie, s-au finalizat lucrările de reabilitare a străzii Rahova, lucrări despre care viceprimarul a punctat în fața presei următoarele: "Tragem tare să recuperăm timpul pierdut în primăvara acestui an, atunci când pandemia de coronavirus ne-a obligat să stopăm absolut toate activitățile edilitare. Azi am făcut recepția pe strada Rahovei, unde am finalizat lucrările de asfaltare și reabilitare trotuare, încheind astfel o seria amplă de lucrări în această zonă și anume trotuarele de pe strada Pictor Grigorescu, amenajarea canalului de apă pluvială, aleea de pe strada Gornistului, trotuarele de pe strada Dr. Istrati, pe mâna stângă cum intrăm de pe strada Carol și scările care au fost reabilitate acum doi ani".

La Spitalul Judeţean din Ploieşti au fost amenajate izolatoare, iar pacienţii au început să fie testaţi şi de acasă

Ieri, Ioana Loghin, directorul Direcţiei de Sănătate Publică, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti au fost amenajate izolatoare în majoritatea secţiilor, iar Ambulaţa a început recoltarea de teste Covid pentru pacienţii suspecţi şi la domiciliu. 

Foto: rohealthreview

„În aceste zile, nu a fost amendat niciun director de la SJU. Au fost discuţii şi Spitalul Judeţean a reuşit să îşi amenajeze izolatoare, cu excepţia a patru secţii în care efectiv nu se poate - secţia de Diabet, Nefrologie, Chirurgie Vasculară şi Chirurgie Plastică, pentru că nu există infrastrucutra. (...) UPU, la fel, a fost descongestionat, a preluat o parte şi Ambulanţa, a început să facă recoltări la domiciliu”, a declarat Ioana Loghin în conferinţa de presă. 
În continuare, aceasta a declarat că a fost vizat un nou spital din Prahova pentru a deveni unitate medicală suport şi este vorba despre o unitate sanitară privată din Băicoi care are contract cu Casa de Asigurări Prahova: „Am mai identificat încă un spital care a fost inclus în lista cu spitalele suport COVID. (...) începând de mâine, sperăm ca acesta să ne pună la dispoziţie încă şapte saloane pentru suspecţii COVID (...) şi încă 12 saloane cu 2 paturi, deci 24 pentru cei pozitiv", a declarat directorul DSP. 
Unitatea medicală privată din oraşul Băicoi nu dispune de secţie de ATI, însă poate oferi suport pentru oxigen. 
Săptămâna trecută, Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a efectuat o vizită la SJU Ploieşti unde a declarat că persoanele asimptomatice vor fi testate de la domiciliu de către echipajele Serviciului de Ambulanţă Judeţean şi că toate spitalele în care sunt trataţi pacienţi Covid trebuie să-şi amenajeze izolatoare.

64,15% din totalul unităţilor de învăţământ din Prahova vor începe noul an şcolar în scenariul „verde”, 34,46% în scenariul „gaben”, restul în scenariul "roşu

Inspectorul şcolar general Constantin Pisău a declarat că mai mult de jumătate din unităţile de învăţământ din judeţul nostru vor începe cursurile în scenariul verde, un sfert din elevi vor merge la şcoală prin rotaţie conform scenariului galben, iar restul vor urma cursurile de acasă conform scenariului roşu. 

Foto: ziare.com

Potrivit informaţiilor de ultimă oră, nouă unităţi de învăţământ din judeţ se încadrează în scenariul „roşu” fiind localizate în comunele Starchiojd şi Talea, iar trei dintre ele sunt în Ploieşti, fiind vorba despre postliceale cu profil sanitar. Pentru acestea din urmă, având în vedere specificul activităţii care presupune desfăşurarea pregătirii practice în unităţi sanitare cu paturi, DSP a propus scenariul 3, întrucât elevii nu pot avea acces, în această perioadă, în spitale, informează Agerpres. 
De asemenea, ca urmare a analizei DSP Prahova au fost scoase din scenariul „roşu” unităţile de învăţâmânt din Boldeşti-Scăeni şi Filipeştii de Târg, întrucât rata mare de infectare este determinată de focare existente aici, dar care sunt izolate şi nu au legătură cu transmiterea comunitară. Prin urmare, a fost propusă de către DSP şi aprobată în cadrul CJSU varianta de lucru a scenariului „galben”. 
Potrivit declarațiilor inspectorului Constantin Pisău, elevii din Prahova ar urma să primească 6.348 de tablete dintr-un necesar de aproximativ 15.000. „Din cele 250.000 de tablete pe care le-a promis Ministerul Educaţiei, au fost licitaţiile efectuate doar pe trei loturi, care au fost împărţite pe regiunile de dezvoltare. Prahova fiind în Sud-Muntenia a fost lotul 7. Lotul 7 a trecut de licitaţie şi avem promisiunea că până luni vom primi de la minister din acest lot 7 un număr de 6.348 de tablete. Necesarul ar fi mai mare, undeva la 15.000 de tablete pe tot judeţul" a explicat Pisău. 
În ultimele zile, se pare că aproximativ 10 profesori din Prahova au semnat cereri de pensionare anticipată din cauza pandemiei, urmând a fi înlocuiţi cu candidaţi care au susţinut examenul de titularizare.

Guvernul a hotărât ca toţi preşcolarii şi şcolarii care se află la început de ciclu să prezinte obligatoriu la unităţile de învăţământ adeverinţe medicale

Ministerul Sănătăţii a decis ca toţi elevii din anii de început de ciclu să prezinte în mod obligatoriu la şcolile de care aparţin adeverinţe medicale. Este vorba despre copiii de la creşă, grupa mică de grădiniţă, clasa pregătitioare, precum şi elevii care trec clasa a V -a şi a IX-a, informează edupedu. 


Adresa trimisă de secretarul de stat Horaţiu Moldovan către toate Direcțiile de Sănătate Publică vizează prevederile ordinului comun de ministru 5.298/1.668/2011: „Documentele medicale necesare la înscrierea/ frecventarea/ terminarea unui ciclu de învățământ sunt: 
1) adeverință medicală pentru înscrierea în colectivitate, conform anexei nr. 1, care face parte integrantă din prezenta anexă; 
2) aviz epidemiologic pentru (re)intrare în colectivitate, conform anexei nr. 2, care face parte integrantă din prezenta anexă. 
Adeverinţa medicală se poate elibera doar în următoarele cazuri: 
- La înscrierea în fiecare ciclu de învăţământ- se eliberează de către medicul de familie sau de către medicul colectivităţii de la care provine copilul. 
- La terminarea unui ciclu de învăţământ preuniversitar- se eliberează de către medicul care are în supraveghere colectivitatea. 
- La transferul elevului într-o altă unitate şcolară - se eliberează de medicul care are în supraveghere unitatea de învăţământ de la care se transferă. 
Avizul epidemiologic se eliberează în următoarele circumstanţe: 
- După o perioadă de absenţă din colectivitate de cel puţin trei zile consecutive 
- La plecarea în tabere, vizite de studiu etc". 
Ministerul Educaţiei a hotărât că şcoala va începe pe 14 septembrie.