22 septembrie 2020

Elevii câmpineni vor primi burse pentru meditații în valoare de 650.000 de euro

 Proiectul de mecenat lansat oficial ieri, 21 septembrie, la Primăria Câmpina, atunci când au fost prezentate şi semnate Memorandumurile premergătoare contractelor de sponsorizare oferite comunităţii câmpinene de acţionarul majoritar al grupului de firme NEPTUN SA, SOCERAM SA, FORJA NEPTUN SRL, MEDIMFARM SA, a continuat azi cu şedinţa de dialog între reprezentanţii tuturor unităţilor de învăţământ din oraş, reprezentanţii sponsorului şi ai administraţiei publice locale. În cadrul evenimentului s-a discutat în principal despre finanţarea în valoare de 650.000 de euro pe care grupul de firme o va acorda elevilor câmpineni pentru orele de meditaţii de care aceştia au nevoie într-o perioadă foarte dificilă pentru învăţământul românesc. Cel mai probabil meditaţiile vor fi organizate în incinta şcolilor. Detaliile privind modul de lucru ales de corpul profesoral, în colaborare cu asociațiile de părinți și reprezentanții sponsorului, vor fi comunicate ulterior. 


Această măsură de sprijin financiar se adresează tuturor elevilor care studiază în şcolile câmpinene, indiferent că au domiciliul în oraş sau localităţile limitrofe, începând de la clasa I şi până la clasa a XII-a şi va fi aplicată din 1 noiembrie 2020 pentru o perioadă de şase luni. 
„Mulţumim sponsorului că a venit cu această idee inedită, originală de-a dreptul şi care ne pune laolaltă pe toţi, dovadă că spiritul de colaborare la nivelul municipiului Câmpina este viu şi ne arată că ne pasă unii de ceilalţi. Iată că un grup de firme îşi îndreaptă privirea către un grup de instituţii de învăţământ. Încercăm împreună, în această perioadă dificilă, să realizăm lucruri bune pentru comunitate. Sunt convins că prin ceea ce vom întreprinde, prin ideile şi soluţiile pe care le vom aplica, vom genera plus valoare pentru elevi. Vă mulţumim încă o dată pentru invitaţie şi sper să dăm un exemplu prin ceea ce facem, astfel încât rezultatele să fie mulţumitoare pentru toată lumea, în special pentru elevi”, a declarat prof. Stan Sârbu, directorul Liceului Energetic, în numele tuturor profesorilor prezenţi la eveniment. 


Câmpina are nevoie de administrația publică județeană, așa cum aceasta are nevoie de Câmpina

 Sunt prea mulți ani de când războiul rece dintre administrația publică județeană, în cazul de față Consiliul Județean Prahova și administrația publică din Câmpina continuă sub toate formele posibile, pe fondul diferențelor conceptuale politice ale unei guvernări județene aflate în antiteză cu guvernarea locală sau invers. Câmpina are nevoie de administrația publică județeană, așa cum aceasta are nevoie de Câmpina, din toate punctele de vedere. Exemplul cel mai bun în acest sens este proiectul de modernizare a rețelor de alimentare cu apă și canalizare gestionat de Hidro Prahova, finanțat din fonduri europene, ce a reprezentat în ultimii ani una dintre problemele cele mai reclamate de cetățenii Câmpinei. 

Ce soluții concrete au candidații PSD la Primăria Câmpina și Consiliul Județean Prahova pentru rezolvarea acestei probleme, dar și pentru diminuarea prețurilor mari practicate de Hidro Prahova la apă și canal, aflăm în interviul video de mai jos. 

Câmpina MTB a murit. Trăiască Royal-Race!

Câmpina MTB, un eveniment drag urbei noastre care a devenit o tradiție a ultimului deceniu, nu se va mai organiza. Dar spiritul competiției de ciclism va fi reînviat printr-un nou eveniment, Royal Race.

Vestea de la începutul anului prin care s-a anunțat că nu se va mai organiza Câmpina Open MTB a întristat nu doar participanții și organizatorii, cât și câmpinenii de rând care s-au obișnuit ca la început de septembrie să vină cu drag pe Muscel să vadă competiția de ciclism. De la mic la mare, iubitorii sportului pe două roți se aliniau și ei cuminți lângă start, cu inima strânsă, pentru a încuraja cei peste 400 de cicliști din competiție. Întrecerea se desfășura pe dealurile prahovene nu doar pentru distracție sau pentru a promova un stil de viață sănătos, ci și în scop caritabil. Banii din taxele de participare erau utilizați pentru proiecte în beneficiul copiilor cu autism, derulate de Fundația Romanian Angel Appeal din București. Însă a devenit tot mai dificilă organizarea unui eveniment la 100 de km distanță. Chiar dacă cei de la fundație au renunțat la eveniment, competiția nu a atins încă linia de finish.

Foto: Facebook/royalracemountainbike


Trăiască Royal-Race Câmpina!

„Octombrie vine cu noi provocări pentru cicliștii de pretutindeni.10 octombrie ar trebui să se afle deja în calendarul oricărui ciclist, fie el amator sau profesionist. De ce? Pentru că pe 10 octombrie 2020 are loc prima ediție a concursului de ciclism Royal Race Câmpina“, au anunțat noii organizatori. 
Anul trecut, pe 1 septembrie a avut loc cea de-a opta ediție a concursului Câmpina Open MTB și ultima organizată de Fundația Romanian Angel Appeal, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local.
„Municipiul nostru cunoștea deja bine cum arată un astfel de concurs, de câțiva ani formându-se tradiția desfăşurării competiției Câmpina Open MTB. Mulţi dintre participanţii, voluntarii sau spectatorii competiţiei au fost triști când au auzit, la începutul acestui an, că nu se va mai organiza Câmpina Open MTB. Însă 4 dintre voluntarii acestui concurs au decis să ofere o continuitate acestei tradiții. Ei au pus bazele Asociației Young Motivation, iar acum Teo, Manu, Lori și Raluca lucrează cu spor, alături de echipa de voluntari, pentru a pregăti un nou eveniment sportiv plin de culoare. Era păcat să nu mai organizăm acest eveniment la Câmpina!“, au explicat, în continuare, noii organizatori.
Aceștia au decis păstrarea componentei caritabile, fondurile strânse din taxele de concurs fiind utilizate în realizarea proiectelor dedicate copiilor cu dizabilități din spectrul autist, dar și pentru tinerii elevi din Câmpina și zonele limitrofe. Astfel, 25% din suma strânsă se va duce către „Glasul Autismului“, iar cu restul se vor finanța cursuri de creativitate pentru elevii de gimnaziu și cursuri de public speaking pentru liceeni.

Alt START, alte trasee

Competiția Royal-Race va oferi o imagine de ansamblu asupra întregului oraş, startul dându-se în dimineața zilei de 10 octombrie de pe dealul Muscel.
Competiția se va desfășura tot prin pădure și pe dealurile din zonă, însă pe alte trasee și cu un nou punct de plecare. Astfel, participanții nu vor mai pleca de pe platoul Muscel de lângă parcul Soceram, ci se vor alinia la start în apropierea Satului de Vacanță. 
Totodată, au fost modificate și traseele pentru cicliști. „Lungimea, gradul de dificultate și sensul au fost schimbate ca să avem mai multe peisaje, mai multe coborâri, mai multe provocări“, a declarat, pentru ziarul Oglinda, Teo Delaport, unul dintre organizatori. Astfel, dacă până acum exista un traseu pentru copii și unul pentru adulți (pe care avansații îl făceau de două ori, iar amatorii o singură dată), acum a mai fost introdus unul. Adulții pot opta pentru traseul lung, mai dificil, sau pentru traseul mediu, accesibil tuturor bicicliștilor pentru că Royal-Race, asemeni predecesorului său, Câmpina MTB, promovează sportul de masă.
De asemenea, s-a introdus și o nouă categorie de concurs, pentru cei care au biciclete electrice.
  • Traseul lung reprezintă o provocare pentru toţi iubitorii de ciclism, acesta având 34 de km şi un grad de dificultate mediu spre înalt. Startul va fi dat de pe dealul Muscel, acesta fiind urmat de o urcare pe asfalt spre Cornu. Apoi, pentru ca participanţii să se poată acomoda cu specificul traseului şi zonei, vor urma 6 km de traseu prin pădure. După o coborârare rapidă spre Câmpiniţa şi o urcare spre Crucea din Cornu, traseul continuă pe un drum forestier spre Şotrile, succedat de 2 km de asfalt si o coborâre pe un drum forestier până la plaiul Câmpinii. De aici, rămân serpentinele ce duc spre cartierul Voila şi un singletrack până la intrarea în Câmpina. La final, concurenţii vor trece prin poarta foto de pe dealul Muscel. Diferenţa maximă de altitudine este de aproximativ 1200 de m.
  • Traseul mediu măsoara 19 km şi este potrivit atât pentru amatori, cât şi pentru profesionişti. Având un grad de dificultate moderat, traseul mediu oferă participanţilor o altitudine maximă de aproximativ 650 m, o serie de coborâri şi urcări care se termină cu serpentinele spre cartierul Voila. Concurenţii au posibilitatea de a trece prin poarta foto de pe dealul Muscel. 
  • Traseul pentru copii măsoară 7 km şi are un grad scăzut de dificultate, diferenţa maximă de altitudine fiind de 150 de m. Minorul participant trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 11 şi 14 ani, putând participa doar pe bază de acord parental, au anunțat organizatorii, pe https://royal-race.ro/, noul site al competiției. De altfel, tot pe pagina de Internet se pot găsi mai multe detalii despre concurs, regulament, reguli sanitare, categorii de participanți, taxe și înscrieri.
Competiție fără spectatori

Competiţia se va desfăşura conform normelor impuse pentru a diminua orice risc de răspândire sau îmbolnăvire cu virusul SARS-COV2.
„Nu avem voie să organizăm competiții cu spectatori, de aceea am modificat și linia de start, pentru a evita aglomerarea de persoane“, a spus Teo. Este permis doar accesul participanților, organizatorilor, voluntarilor și însoțitorilor minorilor. 

Teodor Delaport

Va fi greu să ții oamenii la distanță, mai ales că acest eveniment este iubit și așteptat de mulți câmpineni. Însă Poliția și Jandarmeria se vor asigura că măsurile impuse de pandemie vor fi respectate. 
Startul competiției și premierea câștigătorilor vor fi transmise online, pe pagina de Facebook, astfel încât cei care doresc să fie alături de participanți să îi poată susține măcar virtual.
Royal-Race beneficiază și de încrederea sponsorilor și partenerilor edițiilor trecute. „Sponsorii noștri sunt companii locale din oraș și din zonele limitrofe. Am păstrat partenerul pe termen lung, Lemet, și vrem să îi mulțumim. De asemenea, ne bucurăm de sprijinul Andres Spedition, Outdoor&Bike și Sun Travel. Partenerul Floricon Salub ne ajută, ca de fiecare dată, să ecologizăm dealurile“, a spus, pe scurt, Teo Delaport.

Așadar, pandemia a anulat spectatorii și a crescut costurile de organizare cu cel puțin 10 procente. Este necesar un triaj epidemiologic, substanțe dezinfectante puse în locuri strategice, chiar și cutii cu ultraviolete care sterilizează mănușile și telefoanele participanților. De asemenea, purtarea măștii este obligatorie pentru cei 50 de voluntari, dar și pentru participanți la linia de start și de final. Bineînțeles, odată început traseul pe bicicletă, o pot da jos. Mai mult decât atât, măsurile de siguranță impun mâncare și apă ambalată individual, și acestea crescând, din nou, costurile de organizare.
Tot din cauza pandemiei nu mai pot fi acceptate multe persoane în concurs, numărul acestora fiind limitat la 400, cu tot cu staff. „Nu ne impune legea, dar vrem să ne încadrăm în acest număr“, a argumentat Teo Delaport.
Până în acest moment s-au înscris aproximativ 120 de cicliști în competiție, dar acestea continuă până pe 7 octombrie, în limita a 350 de persoane. Au fost ediții când numărul lor era aproape dublu, la fel și numărul voluntarilor care ajutau în organizare. Dar trăim vremuri de pandemie, când totul se desfășoară după alte reguli. Nu este permisă nici clasica aglomerare la linia de start, astfel încât cicliștii vor pleca decalat, câte 10, din minut în minut. Dar ne bucurăm că încă putem să spunem „toamna se numără bicicliștii la Câmpina!“, după cum concluzionează Teo Delaport.
R.A.I.

Editorial. HAOS

Știriștii noștri au descoperit un nou cuvînt, și după obiceiul lor ne asaltează urechile cu el pînă la asfixiere și greață: haos. Pentru ei, totul e haos, au rostit cuvîntul ăsta magic, avînd o stranie rezonanță filozofico-poetico-ocultă, prin care pare că se explică totul, și au impresia că sînt grozavi. L-au tot spus în legătură cu deschiderea noului an școlar. Căreia i-au aplicat pînă la sațiu acest atribut. A fost neobișnuit, uneori inadecvat, cu exagerarea unor măsuri sau ignorarea altora, dar în niciun caz haotic. Este o lipsă acută de mijloace tehnice, de la device-urile necesare lecțiilor online la dezinfectant și hîrtie igienică. Dar asta nu înseamnă haos, ci lipsă de organizare și de resurse. „Haotice”, în acest sens mult prea vag, sînt măsurile – medicale ori din învățămînt și cultură - luate în lumea întreagă. Pentru că nu vrem să acceptăm cu umilință că nu știm mai nimic despre acest virus, și ne batem în presupuneri. Fiecare țară și-a creat propriile reguli, puțin asemănătoare de multe ori cu ale vecinilor. Bîjbîim! Dacă și d-na Weber (scriam acum cîteva luni despre acest sindrom al unei asumări abuzive de competențe) a ajuns să ne dea lecții de microbiologie...


De fapt, începerea anului școlar ne-a izbit cu un fenomen mult mai interesant: siliți de maladia publică am trecut la o descentralizare autentică. Și făcătorilor noștri de opinie asta li se pare inadmisibil. Faptul că într-o școală se lucrează într-un fel, în alta se iau măsuri diferite este, ni se urlă în căști, un haos. Nu, așa e normal să fie. Că sînt directori sau primari care iau măsuri aiurea, e firesc. Că e o spaimă generală de a face ceva fără ordin ierarhic, iar e adevărat. Dar realitatea asta răvășitoare de obișnuințe ne obligă la guvernare și responsabilitate locală. Ceea ce nu e haos, ci o normalitate vizată și încă foarte departe. Că e complet aiurea să iei măsuri stricte de distanțare în școală, cît timp elevul vine la cursuri într-un autobuz în care nu există nicio distanță sau să impui distanțări abuzive în sălile de teatru, asta e altă poveste. Nu ține de haos ci de incompetență. 

„ESEUL DE CAMPANIE” cu Mădălin-Cristian Focșa (4)

Cât ne va reprezenta viitorul primar?

Dragi cititori: sondajele chiar există! De la alegerile din anul 2000 (primele la care am avut drept de vot) și până acum, de câteva ori pe an am tot auzit în presă rezultatele diverselor sondaje, dar niciodată nu am fost și eu printre cei chestionați, indiferent unde am locuit – astfel încât nu mai știam ce să cred, încrederea mea în astfel de „cercetări sociologice” scăzuse dramatic, din moment ce nu le experimentasem deloc. Dar, tocmai când mă așteptam mai puțin, chiar în ultimele zile, am fost sunat și eu, chiar de două ori, de către firme de sondare angajate probabil de competitorii electorali. Și aceasta chiar pentru a-mi contabiliza opțiunea electorală referitoare la alegerile din Câmpina și județul Prahova.


Cu câteva zile înaintea alegerilor pentru primar și consiliul local, circulă prin târgușorul nostru, din om în om, rezultate ale unor astfel de sondaje (comandate, evident, de diverși competitori politici), care ne arată că cel puțin trei, dacă nu chiar patru dintre candidații la funcția de primar, au șanse oarecum egale de a câștiga alegerile, niciunul nefiind prea detașat. Deci, „meciul” se joacă până în ultima clipă. Așa ceva n-a mai văzut Câmpina de multă vreme. Competiția e strânsă, opțiunile sunt bogate, campania s-a dus până acum fără prea mari atacuri între candidați, fiecare și-a văzut de treabă mai degrabă pozitiv, în general. Ar părea că, pe fondul pandemiei, democrația are de câștigat, iar puterea stă cu adevărat în ștampila cetățeanului. Scena politică pare să se maturizeze, lucru din care toată lumea ar avea de câștigat.
Dar este o problemă: toate acestea ar fi frumoase și bune, dacă pentru funcția de primar am avea, așa cum e firesc într-un sistem democratic evoluat, două tururi de scrutin.