20 octombrie 2020

Editorial. VALURILE, VÂNTURILE ȘI DEMONII

De 30 de ani, de cîte ori pierde alegerile, PSD-ul generic trece la o operație de spălare a imaginii, se „intelectualizează”. Acum, bunul doctor Rafila anunță înscrierea și candidatura din partea ilustrului partid. Ceea ce, brusc, mă face să mă îndoiesc de inteligența domniei sale. De altfel, presa a venit cu dovezi că ar fi fost de mai multă vreme membru. Aferim, coane! Am o minte păcătoasă, ce să fac! Nu-mi pot închipui cum un intelectual autentic ar putea intra în corporația lui Dragnea, Dăncilă, Iordache, Tudorel Toader, ejusdem farinae. Există, cred, doar o singură explicație: grave insuficiențe morale. Acum, cînd scriu, apare și informația despre tatăl d-lui Rafila ca ofițer înalt de securitate. Și cu asta chestiunea se închide ca un cavou. PSD-ul este partidul care a patronat fulminanta ascensiune a lui Laurențiu Barangă, profesorul universitar fără Bac. Numai pentru asta și un intelectual n-ar trebui să coboare în veci în cloacă. Tupeul lui Ciolacu, care îi cere socoteală lui Ludovic Orban pentru acest caz spectaculos de impostură, girat în întregime de PSD, este specific partidului iubit de Rafila. Nu că dl. Orban și PNL-ul ar avea vreo politică de cadre grozavă. Ce vedem cu alcătuirea listelor pentru alegerile legislative ține de un horror politic. Așteptăm anchete la toate nivelurile universitare și politice care au tolerat acest caz ilustrativ, pentru că exemple sînt puzderie. Nu-l vedem în fiecare seară, plesnind de propria-i importanță, dirijîndu-ne politica, pe dl. Ponta care n-a mîncat pic din usturoiul plagiatului? Și nu ni-l propunea dînsul la președinție pe celălalt doctor faimos: Cercelul de la urechiușa delicată a d-nei Firea?


Alt vînt care ne răstoarnă taraba zilelor este cel tras de CCR. Dl. Dorneanu confundă abuziv democrația cu propria-i instituție. Pentru domnia sa, critica la adresa CCR egal atac la adresa democrației. Complet fals. Hotărîrile CCR sînt obligatorii, dar asta nu înseamnă deloc că

Colegiul Național „Nicolae Grigorescu“ a trecut, pentru prima dată, în scenariu roșu

 Colegiul Național „Nicolae Grigorescu“ din Câmpina a trecut, săptămâna trecută, în scenariu roșu pentru o perioadă de două săptămâni, după ce o profesoară a fost confirmată cu infecție SARS-CoV-2. 


Colegiul Național „Nicolae Grigorescu“ din Câmpina a fost nevoit să treacă în scenariu roșu începând cu 15 octombrie 2020. După ce a funcționat o lună în scenariu galben, unitatea de învățământ a schimbat culoarea după ce o profesoară a fost confirmată ca fiind infectată cu coronavirus. Acest lucru înseamnă că nu mai vin la școală nici copiii și nici profesorii, toți elevii învățând de acasă, în sistem online, cel puțin pentru două săptămâni.


Profesoara s-a testat din inițiativă proprie

„Faptul că facem ore online este o măsură de protecție“, ne-a spus, scurt pe doi, prof. Roxana Stan, directorul unității de învățământ. Aceasta ne-a explicat, în continuare, situația cu care se confruntă în prezent școala pe care o conduce și ce urmează. „O doamnă profesoară s-a simțit rău, a avut febră și m-a anunțat din prima zi în care a observat simptomele. Ea a cerut să țină ore online, cu toate clasele, din responsabilitate față de copii și față de colegi. Dar după două zile, când a văzut că și-a pierdut gustul, s-a dus din proprie inițiativă și și-a făcut testul COVID. Când a primit rezultatul m-a anunțat, iar eu, la rândul meu, am informat DSP-ul. Medicul responsabil cu igiena școlară din cadrul acestei instituții a făcut apoi o anchetă în școală pentru a vedea cu cine a intrat în contact doamna profesoară. La final, recomandarea a fost ca să nu riscăm sănătatea întregului colectiv școlar, mai ales că doamna profesoară a predat la mai multe clase. În consecință, din 15 octombrie și până în 28 octombrie inclusiv vom funcționa în scenariu roșu.“ Acest lucru nu o sperie pe doamna director și nici nu le pune probleme elevilor legate de școala de acasă. Elevii au conturi pe platforma G SUITE, fiind nevoiți oricum și înainte să desfășoare ore online, întrucât Colegiul funcționa anterior în scenariu galben (aici se implementează învățământul hibrid în clase de gimnaziu și liceu).
De menționat faptul că înainte de a trece la scenariul roșu, în cadrul Colegiului Național „Nicolae Grigorescu“ din Câmpina era deja un profesor în izolare, dar și alți opt elevi, din clase diferite, cu suspiciuni de infectare legate de familie.
Pe 28 octombrie expiră perioada de scenariu roșu pentru Colegiu, dar nu este sigur că elevii se vor întoarce în bănci. „Vedem care este situația între timp, ce informații mai apar, dar și care e rata de infectare la nivelului orașului Câmpina“, a explicat directorul unității.


Cum se conduce o școală în scenariu roșu?

Chiar dacă doamna director este acasă, nu înseamnă că nu are „ochi“ și „urechi“ în clasele online. „Eu intru permanent la ore. Sunt asociată la toate clasele și fac o verificare permanentă a activităților online. Intru pe platformă, văd ce lecții și ce teme se postează, câți elevi intră în direct, cum se lucrează pe manualele digitale, etc. Intru inclusiv în timpul orelor, cu camera web deschisă, fie rapid, în trecere, fie îi întreb pe elevi ce fac, cum se simt“, a detaliat prof. Roxana Stan. Totodată, managerul trage un semnal de alarmă cu privire la pericolul suprasolicitării copiilor în această perioadă, când învață de acasă. „Trebuie să ne gândim că activitățile online ne oferă niște avantaje și, chiar dacă putem să lucrăm mult, trebuie să avem grijă să nu-i suprasolicităm cu prea multe teme de făcut acasă. Totuși, am speranța că vom parcurge cu bine acest an școlar“, a concluzionat prof. Roxana Stan, directorul Colegiului Național „Nicolae Grigorescu“ din Câmpina.

Iată care sunt cele 18 școli în scenariu roșu din Prahova, începând cu 15 octombrie 2020: 

1. Școala gimnaziala „Elena Doamna” Ploiești – toate clasele V-VIII 
2. Grădinița Bucov – grupa mare pp 
3. Școala Angels Păulești 
4. Grădinița nr. 2 Filipeștii de Pădure – grupa mare
5. Liceul Teoretic „Brâncoveanu Vodă” Urlați – clasa a VII-a B (prima jumătate) și clasa a IX-a D (prima jumătate) 
6. Colegiu National ”I.L. Caragiale ” Ploiești-Clasa VII C –gr.2 
7. Colegiul National „Nicolae Grigorescu” Câmpina 
8. Școala Gimnazială com. Sălciile cu structuri 
9. Școala Gimnazială com. Scorțeni cu structuri 
10. Școala Gimnazială com. Surani cu structuri 
11. Școala Gimnazială com. Gura Vadului cu structuri 
12. Școala Gimnazială ”Laurențiu Fulga” com. Fulga cu structuri 
13. Liceul Teoretic ”Aurel Vlaicu” Breaza cu structuri 
14. Liceul Teoretic Filipeștii de Pădure și structura Liceul Tehnologic Filipeștii de Pădure 
15. Colegiul ”Ferdinand I” Măneciu–Cls.I A 
16. Grădinița pp ”SEVA” com. Blejoi 
17. Grădinița pp ”Mirabela ” com. Păulesti 
18. Centrul Școlar Educație Incluziva Breaza
(R.A.I.)

Se încing spiritele în USR Prahova

După comunicatul de presă prin intermediul căruia președintele USR Câmpina, Dragoș Dinulescu, anunța faptul că organizația câmpineană își asumă rezultatul votului din 27 septembrie și îi acordă tot sprijinul primarului ales, independentul Alin Moldoveanu, reacția din partea organizației județene a USR nu au întârziat să apară. În urmă cu câteva momente, am primit la redacție un comunicat din partea USR Prahova prin care conducerea județeană a partidului se desolidarizează de afirmațiile lui Dragoș Dinulescu.


"În legătură cu publicarea în presă a informației că USR Câmpina îl susține pe primarul ales al municipiului Câmpina, condamnat penal, vă informăm că informația vă este prezentată fără a avea consimțământul alesilor locali ai USR din 27 septembrie 2020. O astfel de decizie nu a fost aprobată în cadrul filialei si nu are susținerea consilierilor locali ai USR. Rămânem fideli principiului ,,Fără penali în funcții publice" - se arată în comunicatul de presă semnat de Mihai Neagu, Responsabil Comunicare si Relații Publice USR Prahova. 

Focar de coronavirus la Spitalul din Câmpina

La Spitalul Municipal din Câmpina a fost depistat un focar de coronavirus, trei angajați fiind confirmați pozitiv. De asemenea, în condițiile în care infectările cresc din zi în zi ajungând la cifre nebănuite, în acest moment nu mai sunt locuri libere la terapie intensivă, alte secții având, de asemenea, capacitatea depășită.


„Avem trei cazuri confirmate într-un birou de servicii administrative, într-o clădire separată, care nu afectează activitatea spitalului“, ne-a declarat dr. Călin Tiu, managerul Spitalului Municipal din Câmpina, unitate suport COVID. 
Cazurile de coronavirus au fost confirmate vineri, la orele prânzului, când o angajată a prezentat simptome de boală. Aceasta a fost internată, iar celelalte două persoane au fost trimise în carantină. În biroul în care au fost depistate infectările lucrează 5 angajați, ne-a informat managerul spitalului. Potrivit acestuia, toți au fost testați și trimiși apoi în izolare.
Luni, la primele ore ale dimineții, începând cu 6.30, s-a efectuat o dezinfectare amplă a clădirii TESA, unde nu au acces bolnavii spitalului.
Întreg personalul din unitatea spitalicească a fost testat pentru COVID acum trei luni, urmând ca de atunci să se facă teste la nevoie, la decizia șefilor de secții.

Nu mai sunt locuri la terapie intensivă

Cum numărul de infectări cu coronavirus a crescut foarte mult în ultimele săptămâni, capacitatea Spitalului Municipal din Câmpina este, la acest moment, depășită. Conform managerului Tiu, unitatea încă mai primește pacienți COVID, pe măsură ce se efectuează externări. În medie, bolnavii cu coronavirus petrec în spitalul din Câmpina aproximativ 20 de zile pentru a se recupera. În prezent, secția de la Terapie Intensivă este plină, toate cele opt paturi fiind ocupate cu pacienți COVID. De asemenea, secțiile Boli Interne și Chirurgie și-au depășit capacitatea. Astfel, la Boli Interne sunt 30 de locuri, dar în acest moment sunt internați 47 de pacienți, iar la Chirurgie toate cele 18 locuri sunt ocupate, capacitatea fiind depășită cu încă trei bolnavi. Doar la Pediatrie mai sunt locuri libere. Astfel, din cele 13 locuri disponibile sunt libere 10, aici fiind internați trei copii infectați cu SARS-CoV-2.

Aproape 8.000 de bolnavi COVID în Prahova

De la începutul epidemiei și până luni,19 octombrie 2020, la nivelul județului Prahova au fost confirmate 7.980 persoaneca fiind infectate cu virusul SARS-CoV-2. Din totalul prahovenilor testați pozitiv, de la începutul epidemiei, 273 persoane au decedat, conform raportărilor Direcției de Sănătate Publică (DSP) Prahova. De asemenea, ultimele decese asociate infecției cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în rândul a patru persoane (o persoană de sex masculin de 51 de aniși alte 3 persoane de sex femininde 59, 63 și 78 ani), cu comorbidități.

În ultimele 24 de ore, au fost confirmate125 de noi cazuri în județ și fac parte din următoarele categorii de vârstă:
Grupa de vârstă (ani) Număr persoane
0 - 18 5
19 – 29 13
30 – 39 26
40 – 49 29
50 – 59 28
60 – 69 19
70 – 79 5
80 - 89 0
Peste 90 0
Total 125

Dintre cele 378 de locuri destinate îngrijirii pacienților cu COVID-19, 363 sunt ocupate. La ATI, toate locurile alocate bolnavilor cu SARS-CoV-2 au fost raportate ca fiind ocupate.
Numărul de teste realizat în județ, de la începutul epidemiei și până în prezent, este de 30.584 (nu sunt incluse în acest număr testele efectuate la cerere), conform centralizării DSP Prahova.
De la intrarea în vigoare a Legii 136/2020, privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, la nivelul județului Prahova, Direcția de Sănătate Publică a emis 1.878 decizii de izolare și 9.799 decizii de carantină.
Au fost efectuate verificări la 1.441 persoane dintre cele care au decizii de carantină sau de izolare la domiciliu, emise de către DSP Prahova. Au fost legitimate alte 2989 persoane. Au fost oprite în trafic 541 autoturisme în vederea controalelor specifice contextului și 193 societăți comerciale au fost, de asemenea, verificate.
În urma acestor demersuri, au fost aplicate 327 amenzi (92 pentru pentru nerespectarea măsurilor de asigurare a rezilientei comunităților LG 55/2020, o sancțiune aplicată unui operator economic pentru organizarea de activități în spațiul public/privat/închis pentru care au fost instituite interdicții/restricții, 219 sancțiuni contravenționale aplicate, în cadrul acțiunilor punctuale, 15 pentru nepurtarea sau purtarea necorespunzătoare de către pasageri, a măștii de protecție, în mijlocul de transport pe toată durata călătoriei).
Totodată, în urma verificărilor, polițiștii au deschis un dosar de cercetare penală, în baza art. 352 CP privind zădărnicirea combaterii bolilor. Valoarea totală a amenzilor a fost de 22.000 lei.
R.A.I.

MARATONUL POETIC 2020

Penultima sâmbătă a capriciosului octombrie 2020, 17 Brumar, a fost, pentru Poezia de pretutindeni și a Câmpinei, prin excelență, ocazia revederii unora dintre apostolii ei în incinta Casei de Cultură Geo Bogza. Motivul reuniunii a avut chiar un nume care, de peste 10 ani, consacră această modalitate de ardere coninuă a luminii și-a focului întrunite în substanța Cuvântului scris, contopite în rime și ritmuri: MARATONUL POEZIEI!


„Alergătorii”
Gongul pentru startul în cursa pusă la cale încă o dată de maestrul Florin Dochia s-a făcut auzit „peste zări și mări” până la București și Ploiești, spre vest, la Florești, și către nord-est, la Urleta – direcții din care au străbătut timpul și distanța vreo 30 de participanți, în parte poeți și poete, reuniți cu ospitalitate în Salonul în care era de fapt culoarul din stânga, de acces în sala mare de spectacole. Am remarcat prezența eseistului și criticului literar dr. Christian Crăciun, a criticului și istoricului literar Constantin Trandafir, memorialist, prozator și rasat umorist, și a sculptorului Eugen Petri, care și-a însoțit aici fiica – poeta Maria Petri. O galerie a numelor cu rezonanțe desigur de felurite intensități – poetice – a însuflețit Maratonul, „alergând” prin Poezie cu torțe pe măsură, când pianissimo, când în allegreto-uri viguroase ale căror ecouri au fost pătrunzătoare, elanuri ale conștiinței poetice împletite cu rigori estetice relevante. Personalități în bunul sens al expresiei, nume de rezonață și atașate spiritului Câmpinei, prin afinitățile în general culturale, au urcat pe podiumul Maratonului din 17 octombrie 2020, în moderajul poetei Maria Dobrescu, cu torțele lor poematice aprinse: Valentin Irimia, Valeriu Valegvi, Ramona Muller, Diana Trandafir, Maria Geana Ungureanu, Alexandru Ștefan - Sașa, Mircea Teculescu, duo-ul Anda Miroiu – Dorin Boroianu, Cezara Răducu, Coca Popescu, Niu Herișanu, Raluca Faraon, Florin Dochia și Maria Dobrescu.

INVITAȚIE LA DRUMEȚIE

 Sâmbătă, 24 octombrie, câmpinenii pasionați de natură și cultură sunt invitați de ghidul Mădălin Focșa la o excursie de o zi întreagă pe munte (în zona Bușteni, pe clăbucetele de la poalele Bucegilor), cu tematică memorială: Pe urmele eroului-simbol al Câmpinei din Războiul de ÎntregirePunct de întânire: Monumentul Eroilor (zona notariatelor) - ora 7.00. Sau gara Câmpina, intrarea în tunelul pentru peroane, ora 8.00, cu biletul luat (la trenul IR 1631).
Veți afla pe drum povestea fascinantă a slt. Ion Drăgan (d. 24 oct. 1916), scoasă la lumină prin cercetări recente.
Înscrieri la tel. 0722.560566.

Free style. Desenând în libertate cu Dan Perjovschi

 Cea de a VII-a Conferință Culturală Lemet s-a desfășurat în seara de 15 octombrie la Casa de Cultură Geo Bogza din Câmpina. Invitatul ei a fost unul dintre cei mai mari artiști ai României din clipa de față, Dan Perjovschi. Codruț Constantinescu, inițiatorul ciclului de conferințe Lemet l-a prezentat pe scurt. Dan Perjovschi trăiește la București și Sibiu. Desenează cu umor direct pe pereții muzeelor din toată lumea, comentând politic, social și cultural, cotidianul societății globale. Desenele lui sunt o sinteză între desenul de presă, grafitti, comix și artă brută. A avut expoziții personale în unele dintre cele mai prestigioase și importante muzee de artă din lume precum Tate Modern Londra, MoMA New York, Macro Roma, Moderna Museet Stockholm, Reykyavik Art Museum, Vannabbe Eindhoven sau Kiasma Helsinki precum și expoziții de grup la Centre Pompidou Paris, Tate Liverpool, Castello di Rivoli Torino, MoMA San Francisco, MUAC Mexico, MAM Varsovia, MCBA Lausanne sau MOT Tokyo. 

A primit premiile George Maciunas în 2004, ECF Principesa Margriet, Amsterdam 2012 (cu Lia Perjovschi) și în 2016 premiul Rosa Schapire Kunsthalle Hamburg. Dan Perjovschi ilustrează din 1991 săptămânal Revista 22 din București, dar și cărțile unor autori cunoscuți (H.R Patapievici Zbor în bătaia sageții, Mirel Bănica Prin România. Carnete de drum, Editura Polirom, 2020 etc.)


Dan Perjovschi a trecut în revistă întreaga sa evoluție artistică, prezentare însoțită cu imagini relevante. Prima a fost cea cu Zidul Berlinului din 1990, partea de est păzită de militari înarmați cu mitraliere, câini lup, tancuri, în timp ce latura vestică era mâzgâlită cu grafitti semn al libertății. „Am făcut 12 ani de pictură, vă pot picta în ce stil vreți, dar după 1990 m-am gândit la o formă de artă mai non-conformistă. Până la urmă mă trag și din mișcarea dadaistă, care și ea își are originea în România. Îmi era imposibil să mă car în străinătate cu instalații sau alte opere de artă, nu aveam cum să le mut de colo colo, așa că ce mi-a venit? Mă duc doar cu un marker negru, neapărat negru, cum e în presă, și desenez pereții. Asta fac. Așa apar expozițiile mele. Am desenat un întreg perete la Modern Museum of Arta (Mo-ma) din New-York, cocoțat pe o macara. Apoi, după o lună sau două, desenele se șterg și nu-mi pare rău, așa este arta, perisabilă. Pentru ca eu să pot desena liber sunt conștient de faptul că o mie de oameni au trebuit să moară în timpul Revoluției din decembrie 1989. Nu o să uit niciodată asta. Chiar și din orașul meu au murit. Pentru mine arta este angajată politic. Am cunoscut și eu o evoluție în acest sens, de la dreapta către centru-stânga. Totuși există atât de multe inegalități în lumea asta. Amuzant, pentru prietenii mei de stânga din Occident eu sunt de dreapta și invers pentru amicii mei de dreapta din România. Arta înseamnă să spui adevărul”. 
În continuare, Dan Perjovschi a mai adăugat: „Am început să folosesc din ce în ce mai mult cuvinte și mai puțin imagini. Acum trebuia să fiu la Bogota, de exemplu, dar această grozăvie m-a împiedicat să ajung acolo. Acum câteva zile am colaborat cu un prieten care se află în Statele Unite si pe care l-am pus pur și simplu să deseneze în locul meu. A fost ciudat, dar trebuie să ne adaptam... Cum și scriam pe o rețea de socializare, daca e un moment bun de făcut experiment și reformat practici artistice (educație, teatru, arte vizuale, dans etc) acum e. Bani nu, public nu, interes nu. Ultima ispravă la care am participat este o expozitie de la Timișoara și poate părea ciudat, dacă nu exotic - desene sonore. Adică eu am făcut ceea ce știu, am desenat, în schimb Ioana Vreme Moser a realizat partea mai grea - tot felul de instalații sonore peste care a lipit desenele mele. Am mai luat parte și la un proiect al unui alt prieten care a realizat un fel de revistă cu desene de-ale mele care va fi distribuită în șapte mii de exemplare în fiecare colegiu sau liceu din țară”. 
Desenele lui Dan Perjovschi vor putea fi regăsite și în cartea „Liber în Europa. Note de călătorie 2014-2020”, scrisă de Codruț Constantinescu, în curs de apariție la Editura Vremea, volum finanțat și de către Lemet. 
Codruț CONSTANTINESCU

USR Câmpina anunță că va acorda tot sprijinul primarului independent Alin Moldoveanu

UPDATE: Comunicatul de presă semnat de Dragoș Dinulescu se pare că i-a deranjat foarte tare pe mai marii partidului de la Ploiești. Astfel, printr-un mesaj postat pe Facebook, Mihai Polițeanu, președintele USR Prahova, i-a transmis tranșat președintelui USR Câmpina: "Dragoș Dinulescu, te rog să-ți dai demisia de urgență din USR!"

Printr-un comunicat remis presei în cursul zilei de ieri, 19 octombrie, USR Câmpina anunță, între altele, că își asumă rezultatul votului din 27 septembrie și că va acorda tot sprijinul primarului ales, independentul Alin Moldoveanu.

Publicăm în continuare textul integral al comunicatului de presă.


Comunicat de presă 

Consilierii USR Câmpina la început de mandat 

Dragi câmpineni, 
Ați avut încredere în noi, în USR Câmpina, și ne-ați votat. Trei dintre candidații noștri sunt acum consilieri locali și vă reprezintă la conducerea orașului, pe dumneavoastră, cei care i-ați susținut, dar și pe toți locuitorii orașului nostru, indiferent care a fost opțiunea politică a fiecăruia. Mulțumim tuturor câmpinenilor care ați participat la procesul electoral din 27 septembrie 2020, înțelegând că fiecare dintre noi este responsabil de felul în care evoluează, involuează sau stagnează orașul. 
In cateva zile, consilierii votati de dumneavoastra își preiau mandatele și vor începe să-și exercite atribuțiile prevăzute de lege. Cosilierii USR doresc să vă asigure că se vor implica activ în guvernarea locală și în rezolvarea problemelor publice încă de la începutul mandatului. 
Înțelegem să susținem orice inițiativă benefică Municipiului Câmpina și cetățenilor săi, indiferent din partea cui vor veni propunerile de proiecte, pentru că, în viziunea noastră, Consiliului Local trebuie să funcționeze ca o echipă. Din acest motiv, ne asumăm rezultatul votului dumneavoastră și vom acorda tot sprijinul nostru primarului ales, domnului Alin Moldoveanu. USR Câmpina este o formațiune politică energică și implicată, cu spirit de inițiativă și putere de muncă, ce dorește să-și asume responsabilități în cadrul acestei echipe. 
Suntem dornici să contribuim la buna administrare a orașului nostru și vă asigurăm că vom fi receptivi la propunerile și solicitările dumneavoastră. Principalul nostru obiectiv este Câmpina. Câmpina, un oraș prosper, elegant și curat, cu instituții performante, deschise către cetățeni, cu cele mai bune școli și cei mai buni profesori, cu cele mai bune drumuri și cele mai cochete cartiere, cu o viață culturală dinamică. Un oraș de care să fim mândri și în care să ne placă să trăim, un oraș model în județul nostru și în țară. Vrem ca la încheierea acestui mandat să nu-i fie nimănui rușine, ci să ne felicităm reciproc pentru ce am reușit să construim și să ne dorim să mergem mai departe împreună. 

Dr. Dragoș Dinulescu 
Presedinte USR Campina 
bfl.campina.ph@usr.ro

La SanConfind, un chirurg va aplica metodele învățate într-un spital de lângă Paris

După ce a operat cu succes cinci ani pe meleaguri pariziene, răstimp în care a acumulat o bogată experiență în materie, un chirurg operează astăzi pe meleaguri câmpinene. Este vorba despre doctorul Emil Barbu, medic specialist chirurgie generală, care a încheiat, de curând, o colaborare cu Centrul Medical SanConfind. Noul membru al echipei medicale SanConfind acordă consultații în Policlinica spitalului  și operează de câte ori este solicitat. Pentru doctorul Emil Barbu jurământul lui Hippocrate putea să nu fie, deoarece îl avea în sânge încă de la naștere, s-a născut cu el și a trăit în spiritul lui până când l-a rostit odinioară, în fața profesorilor și a colegilor săi. Pentru doctorul pe care vi-l prezentăm astăzi, jurământul lui Hippocrate nu a fost doar un jurământ de onoare, un jurământ profesional și moral care i-a marcat încheierea studiilor universitare și absolvirea facultății de medicină, ci un crez indestructibil cu care rezonează din toată ființa sa, un legământ prin care s-a angajat solemn și cu toată sinceritatea să își consacre viața în slujba umanității, fără ca vorbele sale să constituie o formalitate. Iar acest angajament solemn a fost atât de bine primit în sufletul său cald, a răsunat atât de convingător în forul său interior strălucind de altruism, încât la terminarea rezidențiatului, doctorul Barbu avea să dovedească tuturor că sănătatea pacienților este, cu adevărat, pentru el o obligație sacră, indiferent de starea socială a pacientului și de sacrificiile cerute de realizarea unui act medical în locuri periculoase și în condiții improprii. Drept pentru care, în cinci concedii consecutive aferente perioadei în care a lucrat în cadrul unui mare spital situat într-un oraș din vecinătatea Parisului, un spital care deservește un arondisment din regiunea ce înconjoară capitala Franței, în cele cinci concedii la care mulți alți colegi ai săi nu ar fi renunțat, medicul altruist a acordat servicii medicale gratuite săracilor din câteva țări africane și din periculoasa junglă amazoniană a Braziliei. Cei care îl cunosc bine spun că, și dacă nu ar fi depus jurământul lui Hippocrate, principiile ”părintelui medicinei” erau de mult săpate în cugetul și în simțirile sale pline de empatie.   

De la Cluj la Paris

Doctorul Emil Barbu este originar din Câmpulung Muscel, dar a trăit mulți ani la Cluj, unde a absolvit Facultatea de Medicină și de unde s-ar putea spune că a împrumutat vorba blajină a ardelenilor. S-ar putea spune, dar eu, unul, nu aș zice, pentru că  pe tot parcursul întrevederii noastre, noul chirurg de la SanConfind mi-a vorbit cu o voce de catifea și un tempo domol, dar vorba sa blajină o simțeam ca venind din adâncul sufletului său blajin, nu din anii petrecuți la Cluj. Nu prea mă înșel în asemenea situații, fiindcă, deși sunt născut în Câmpina, am sânge de ardelean pe ambele filiații părintești, părinții mei fiind chiar din județul Cluj. După ce a terminat facultatea, doctorul Emil Barbu a fost asistent universitar în primii cinci ani ai rezidențiatului. În al șaselea și ultimul an de rezidențiat a plecat în Franța, unde a lucrat la un spital dintr-un oraș situat aproape de Paris, în regiunea Île-de-France (fosta Regiune Pariziană), una dintre cele 18 regiuni ale Franței. După terminarea anilor de rezidențiat, a revenit la Cluj, unde și-a dat examenul de specialitate, iar apoi s-a întors în orașul-satelit al Parisului, în care lucrase un an ca medic rezident (intern, spun francezii). S-a întors, dar de data asta, ca medic specialist, având propriii pacienți și propriile sale operații (era chirurg mâna întâi, cum se spune). Spitalul respectiv are dimensiuni considerabile, funcționând într-o clădire cu 15 etaje dotată cu heliport.  

Medicul și binefăcătorul sărmanilor

„Eu sunt membru al unei fundații americane de caritate, iar cu această fundație, în fiecare vară, o lună de zile, când este concediul meu de odihnă, mă duc și operez gratis în țări sărace. Fac voluntariat cu o echipă de medici americani (chirurgi, anesteziști, infecționiști etc). Și în acest fel, am operat până acum în patru țări africane (Burundi, Rwanda, Kenia și Etiopia), plus în Brazilia, în inima junglei Amazonului. Am operat în spitale din țările amintite, dar și în spitale de campanie. Se știe că sistemele sanitare din aceste țări sunt în mare suferință. Am operat și salvat oameni care nu fuseseră în viața lor la un doctor. Mă simt împlinit atunci când îngrijesc sărmani, care mă consideră binefăcătorul lor. Fundația americană aducea materiale sanitare, aparatură medicală, dar, cu toate acestea, erau multe lipsuri, operam uneori în condiții foarte grele, nu ca în regiunea Parisului, unde aveam cele mai moderne și mai performante dotări. De fapt, ce mi-a plăcut în Franța, un pacient, când intră într-un spital, este pacientul întregului spital, nu al unui singur doctor”, ne-a mărturisit chirurgul Emil Barbu.

(PUBLICITATE)