30 octombrie 2020

Înțelegere pe toată linia în prima ședință de lucru a Consiliului Local Câmpina

Vineri, 30 octombrie, a avut loc prima ședință de lucru a noului Consiliu Local Câmpina, ședință extraordinară convocată de primarul independent Alin Moldoveanu și prezidată de consilierul municipal Liviu Briciu.

Președinții celor patru comisii ale Consiliului Local

Unul dintre punctele cele mai importante de pe ordinea de zi a fost alegerea comisiilor de specialitate ale Consiliului Local și a președinților acestora. Contrar așteptărilor, nominalizarea și repartizarea membrilor în cele patru comisii a decurs foarte rapid, semn că partidele cu reprezentare în Consiliul Local s-au înțeles dinaintea ședinței și n-au mai intervenit modificări de ultimă oră, cei 14 consilieri municipali (13 prezenți în sală și unul online) votând în unanimitate componența acestora după cum urmează: Comisia de Buget - Finanțe - Bogdan Ene (PMP, președinte), Felicia Olteanu (Partidul Verde, secretar), Roxana Gheorghe (Partidul Verde, membru), Cosmin Raț (POL, membru), Andrei Duran (PSD, membru); Comisia de Administrație Publică Locală: Livia Lupu (PSD, președinte), Liviu Dumitrache (USR-PLUS, secretar), Adina Gârbăcică (USR-PLUS, membru), Alin Sabo (PMP, membru), Cezar Grama (Partidul Verde, membru); Comisia de Urbanism și Amenajarea Teritoriului: Cezar Grama (Partidul Verde, președinte), Costel Filip (independent, secretar), Livia Lupu (PSD, membru), Alin Sabo (PMP, membru), Liviu Davidescu (PRO România, membru); Comisia de Cultură, Învățământ și Sport: Dan Nica (PNL, președinte), Adina Gârbăcică (USR-PLUS, secretar), Felicia Olteanu (Partidul Verde, membru), Liviu Briciu (POL, membru), Andrei Duran (PSD, membru).
Potrivit declarațiilor mai multor consilieri, după întregirea Consiliului Local odată cu validarea celor cinci supleanți, comisiile ar urma să fie completate cu noi membri și revalidate în noua formă în plenul Consiliului Local.
De remarcat faptul că pe toată durata ședinței extraordinare, primarul Alin Moldoveanu s-a implicat foarte puțin în deciziile Consiliului Local, intervenind doar pe chestiuni legate de organizarea și procedura votului, lăsând astfel impresia că deține controlul și știe dinainte ce se va întâmpla. 
Urmăriți mai jos cele mai importante momente ale ședinței extraordinare.

POL și-a desemnat candidatul pentru funcția de viceprimar al Câmpinei

 Partidul Oamenilor Liberi, condus de consilierul municipal Liviu Briciu, este prima formațiune politică din Câmpina care după alegerile din 27 septembrie își asumă oficial opțiunea pentru funcția de viceprimar al Câmpinei, în contextul în care atât alianța de dreapta PNL-USR-PLUS, cât și cea de stânga formată din PSD, PRO România și PPU, principalele forțe politice reprezentate în Consiliul Local, ezită să se pronunțe în această privință. Printr-un comunicat de presă, POL Prahova anunță că l-a desemnat pe dl. Cosmin Raț pentru a candida la funcția de viceprimar al Câmpinei. 


Cosmin Raț în momentul depunerii jurământului

"În urma ședinței interne a Biroului Politic al POL Prahova, care a avut loc joi, 29 octombrie 2020, vă comunicăm că a fost luată decizia desemnării d-lui RAȚ COSMIN GICU, consilier municipal în cadrul Consiliului Local al Municipiului Câmpina, drept candidat la funcția de viceprimar al municipiului Câmpina. 
Menționăm că dl. Raț Cosmin va candida pentru această funcție administrativă după ce Consiliul Local va avea numărul total de 19 consilieri, prevăzut de legislația aflată în vigoare" - se arată în comunicatul de presă semnat de Liviu Briciu.
Șansele celor de la POL de a obține a doua funcție ca importanță în administrația publică locală par destul de mici, dar nu imposibil de fructificat, pe fondul neimplicării partidelor mai sus menționate în negocierile pentru formarea unei majorități în Consiliul Local.
Cine va sprijini candidatura lui Cosmin Raț, care are nevoie de votul a jumătate plus unu din cei 19 consilieri pentru a obține funcția de viceprimar, rămâne de văzut!

Primarul, față în față cu oamenii politici la prima ședință de lucru a Consiliului Local Câmpina

 La doar câteva zile distanță de la ședința depunerii jurământului aleșilor locali și a constituirii Consiliului Local Câmpina, primarul independent Alin Moldoveanu a convocat azi, 29 octombrie, prima ședință de lucru a forului legislativ, ședință ce are pe ordinea de zi, printre altele, un proiect de hotărâre privind alegerea comisiilor de specialitate ale Consiliului Local, primul test în urma căruia vom înțelege în ce sens se mișcă negocierile politice în administrația câmpineană după alegerile din 27 septembrie. 

Vrând-nevrând, partidele sunt puse în situația de a se înțelege, punctual în cazul de față, în ceea ce privește repartizarea locurilor în comisiile de specialitate și mai ales în ceea ce privește preluarea președinției acestora, funcția cea mai importantă a aparatului de lucru a Consiliului Local. 


Dincolo de absoluta necesitate juridico-administrativă a înființării acestor comisii fără de care Consiliul Local nu poate funcționa conform legislației în vigoare, ședința extraordinară convocată azi de primarul Alin Moldoveanu poate scoate în evidență două aspecte interesante și anume: intențiile partidelor importante (PNL, USR, PLUS, PSD, PMP) reprezentate în Consiliul Local de a-și asuma sau nu guvernarea legislativă într-o alianță post-electorală alături de noul primar independent și reacția acestuia din urmă în fața unui posibil blocaj politic ce ar putea genera haos în administrație. 
Dacă până în prezent, cu mici excepții, oamenii politici înfrânți în alegeri de independentul Alin Moldoveanu au preferat să discute între ei, în propria ogradă, cu ușile închise, de azi sunt nevoiți să iasă în lumina reflectoarelor, să ne arate cum gândesc și ce vor oferi comunității în acest mandat, dincolo de promisiunile electorale. 
De partea cealaltă, dacă până în prezent a asistat la tăcerea oamenilor politici fără să dea semne că își dorește să se implice în jocul acestora, primarul Alin Moldoveanu este nevoit să demonstreze că înțelege ce se întâmplă în jurul lui și este capabil să gestioneze situația.

Bogdan Novac, noul primar al orașului Breaza, a depus jurământul

Joi, 29 octombrie, începând cu ora 15.00, aleșii locali ai orașului Breaza, validați prin hotărâre judecătorească după scrutinul din 27 septembrie, au depus jurământul în cadrul ceremoniei de constituire a Consiliului Local Breaza organizată de Prefectura Prahova și de reprezentanții administrației publice din localitate.
Primii care au depus jurământul în fața unei numeroase asistențe au fost consilierii locali ai celor patru formațiuni politice reprezentate în Consiliul Local, respectiv USR, PNL, PSD și ALDE, urmați de primarul ales, Bogdan Novac (USR). 
Consiliul Local Breaza are în componență 17 consilieri dintre care doar 16 au depus ieri jurământul, cel de-al 17-lea, supleantul primarului Bogdan Novac, urmând să fie validat de instanță în următoarele zile, conform prevederilor noului cod administrativ.
Componența Consiliului Local Breaza este următoarea: Cristian Ardelean, Daniel Cristea, Ramona Alexandra Mosor, Florinel Nacu, Iulia Ionelia Radu, Adriana Săvescu, Simona Liliana Vâjeu - USR; Tonioara Duțoiu, Ion Nicolae Ferăstrăeru, Radu Daniel Mitrea, Pompiliu Constantin Popescu - PNL; Gheorghe Dragoș Bercăroiu, Ciprian Ezaru, Justinian Feodor Nică, Gheorghe Richea - PSD; Cătălin Bercăroiu - ALDE.
Ceremonia s-a încheiat cu o ședință foto a aleșilor locali și o scurtă declarație de presă a primarului Bogdan Novac. 
Urmăriți mai jos înregistrarea video a evenimentului.

„Dr. C.I. Istrati intim“

 Date inedite despre viața unuia dintre cei mai apreciați medici și chimiști ai generației sale într-un volum biografic scris în anul 1907


Născut la Roman, la data de 5 septembrie 1850, într-o familie de boieri moldoveni, C.I. Istrati și-a dedicat viața cercetării științifice. A fost un academician român, chimist, medic, membru titular și președinte al Academiei Române în perioada 1913 - 1916. 
După obținerea doctoratului în medicină și chimie, întemeiază școala de chimie organică a Universității București unde activează ca profesor. Descoperirea unei noi clase de coloranţi, pe care i-a numit franceine, îi aduce notorietate la nivel european, devenind membru al Academiei Române, al cărui președinte devine în 1913. Convins de rolul educației științifice în formarea generaților viitoare, fondează Societatea Română de Științe și Asociaţia română pentru înaintarea şi răspândirea ştiinţelor.
În 1903 organizează o expoziție de știință pură și aplicată la București, prima de acest fel din țara noastră, a cărei reușită conduce la numirea doctorului Istrati drept comisar general al Expoziției jubiliare din 1906, al cărei rol era acela de a demonstra progresele făcute de România în cei 40 de ani de domnie a Regelui Carol I. 
În cadrul acestei expoziții lucrează alături de el Gabriel Dichter, ziarist român, corespondent special al ziarului Epoca din București în capitala Franței care, impresionat de personalitatea omului de știință, scrie, un an mai târziu, volumul biografic „Doctorul C.I. Istrati intim” (Institutul de arte grafice Carol Gobl, București, 1907), pe care îl dedică mamei acestuia: „doamnei Maria Istrati-Capșa, în semn de nețărmurită admirație”. 


„Am avut cinstea și fericirea să lucrez alături de D-l Doctor Istrati la Expoziție; până atunci nu-l cunoscusem de aproape. Doctorului Istrati îi datorăm – toți cei care i-au fost ajutoare în anul trecut – dorul cu care lucram din zorii zilei până aproape de ziua următoare, fericiți chiar când ne înconvoiam sub arșița soarelui, sau chiar când copleșiți de lucru am fi avut prilej să privim faptul zilei, creșterea și sfârșitul ei, nădăjduind numai pentru a doua zi momentul de odihnă. (...) Opera Doctorului Istrati din 1906 o iubim mai ales acuma, când liniștiți, ne amintim frumusețea ei sub aspecte diferite; căci am văzut-o născându-se, ne sunt la inimă încă cuvintele calde de înfrățire a tuturor românilor, ne străbat încă fiorii entuziasmului serbării italiene sau franceze. (...) După Expoziție, când credeam că se reculege, l-am găsit pe Doctorul Istrati de dimineață devreme, scotocind vrafuri enorme de hârtii. Am aflat că sunt toate lucrările sale și nu mai încape îndoială că am cerut voie să le cercetez, căci dacă atâta scurtă vreme alături de Doctorul Istrati ne-a folosit, neapărat că alături de viața sa întreagă vom găsi un izvor neprețuit de pilde bune” – scrie Gabriel Dichter în prefața biografiei.