24 noiembrie 2020

TOPUL Forbes al celor mai bogați prahoveni și al celor mai valoroase companii

Cine sunt cei mai bogați prahoveni în 2020? Și care este topul celor mai valoroase companii de pe meleagurile noastre? Citiți în ediția viitoare a ziarului Oglinda un material amplu despre mediul de afaceri prahovean, realizat pe baza clasamentului Forbes România.
Ediția 2020 a Topului Forbes 500 apare pe piață pe 27 noiembrie, acesta fiind un proiect editorial complex dedicat promovării antreprenoriatului și mediului de afaceri. În paginile lui se regăsește topul celor mai valoroase 500 de companii deținute de antreprenori români, dar și clasamentul celor mai bogați români, inclusiv topul averilor internaționale.


Ce este inedit în această nouă ediție a topului Forbes este faptul că, pentru prima dată numărul românilor cu averi de peste 500 de milioane lei se apropie de 30, o creștere de la puțin peste 20 în urmă cu doi ani.
Printre companiile prahovene care fac parte din TOPUL FORBES sunt câteva nume cunoscute precum Cemrom și Soceram (fam. Anastasescu), Hotel Internațional (fam. Rușanu), Seca Distribution și Aquila Part Prod Com (Alin Dociu, Constantin Cătălin Vasile), Confind (Ioan Simion), Recunoștinta Prodcom Impex (fam. Timiș), Ana & Cornel (fam. Paraschiv), Lemet (fam. Rizea), Oltina Impex Prod Com (Nicolae Nicolescu, Cosmin Olteanu și Bogdan Iosif).
(R.A.I.)

Editorial. PAVLOVECII

Despre reflexul cîinilor laureatului Nobel din 1904, Ivan Pavlov știu, cred, pînă și bacalaureații ultimului deceniu. Măcar din bancuri. Mecanica automată: stimul – reflex condiționat este suficient de simplă și de evidentă pentru a fi înțeleasă de toată lumea. E la fel de simplă ca și ecuația celebră a lui Einstein, și la fel de plină de consecințe și de incomprehensibilă în toate consecințele sale. Cîți ne gîndim, de pildă, că toată politica de azi și toată organizarea rețelelor sociale funcționează după acest principiu simplu? Toți sîntem precum cîinii unui „pavlov” invizibil. Suni clopoțelul cu mărirea pensiilor și a salariilor? Imediat alegătorul salivează un vot favorabil. Stîrnești ura împotriva lui x ca dușman al poporuluiși element periculos? Imediat consumatorii media vor saliva ca o haită de lupi flămînzi la mirosul căpriorului stingher și-l vor scuipa sau agresa fizic în piață pe victimă, sau pe maidanul fără margini al Facebook. Acesta este mecanismul care ne transformă pe toți în subiecți acefali ai unui experiment autoindus. Producem idei pe care le credem ale noastre, fără să realizăm că ne-au fost induse de media. „Am văzut la tv” sau „am citit pe FB” sînt două dintre cele mai idioate fraze cu care îți poți argumenta o părere. Tocmai pentru că ele țin de dresajul cotidian și de coborîrea noastră în sub-raționalitate. În non-gîndire. Cu atît mai trist cînd cei care abdică de la gîndire sînt intelectuali.

Mircea Dinescu a emanat unul din cele mai rușinoase produse ale minții sale, un text de o xenofobie, mîrlănie, precaritate de idei și de informație care dă de rușine remarcabila sa operă poetică. Miliardarul roșu care plînge fals de mila săracilor e prea obișnuit să saliveze la vederea banilor verzi.

REALITĂȚI BIZARE ...în care se vorbește despre Sorin Stoica

Recunosc că nu am fost prieten cu Sorin Stoica, chiar dacă am făcut parte, pentru câteva luni, din redacția ziarului Partener. Parcă o dată ne-am aflat în același timp în biroul conducerii și probabil că eram în aceeași sală atunci când toți colaboratorii au fost convocați pentru a fi informați de apariția unui rival periculos - Zarva. O denumire de publicație predestinată la mari fapte de arme. O minunată trambulină de lansare către viața politică pentru un personaj care a apucat hățurile politicii și nu le-a mai dat drumul decât pentru a deveni tehnocrat în audiovizual. O rețetă încercată de atâția alții. Lăsăm la o parte că personagiul nostru a întors în mod remarcabil armele, chiar de mai multe ori, atât de tipic valah. 

Foto: www.graphicfront.ro

În mod sigur, eu și Sorin Stoica am bătut aceleași holuri și săli de clasă ale Liceului Nicolae Grigorescu (bănuiesc că nu și terenul de baschet, căci din tot ceea ce a scris este vizibil că era adeptul hotărât al fotbalului și nu iubea baschetul), el fiind cu un an mai mic, născut în anul 1978. Dar eram sute de liceeni dezorientați, intimidați de cei/ cele cu mai mult tupeu. Dacă voi reuși strângerea celor aproximativi 250 de bucăți diverse pe care le-a scris din 1999 până în 2006, o să mă duc la actualul Colegiu pentru a-i descoperi poza de pe panoul absolvenților, cum era moda acum două-trei decenii. 
Nu știu dacă voi reuși tipărirea publicisticii lui câmpinene, din ziarul Partener, atât de complexe dar și amuzante. Nu mai există nici urmă de siguranță sau predictibilitate în domeniul editorial, atât de afectat de pandemie. Dar și de lipsa apetenței românilor pentru cultură și Carte. Ceea ce șochează la paisprezece ani de la moartea lui

Păgânismul stalinist în apoteoză: POEŢI DUPĂ GRATII

Mânăstirea Petru Vodă a tipărit, în anul 2010, volumul „Poeţi după gratii” – 630 de pagini de versuri scrise de 58 de români închişi şi torturaţi în citadelele negre ale regimurilor comuniste ale lui Gheorghiu Dej şi Nicolae Ceauşescu: Jilava, Mislea, Aiud, Gherla, Piteşti, Poarta Albă, şamd. Numai o parte din miile de condamnaţi politic de „Evangheliile” opricininei româneşti, instalate la 23 august 1944, în România „eliberată” de Armata Roşie, la porunca Tătucului Djugaşvili, tragicii poeţi publicaţi între coperţile cărţii de faţă, reprezintă o cutremurătoare Coloană a Demnităţii. După 21 de ani de libertate în numele cărora Ei au suferit şi au murit, în vreme ce, după apusul brusc al „iepocii clasei muncitoare conducătoare, de la oraşe şi sate”, pe 22 decembrie 1989, haitele de parveniţi la putere, decimează bogăţiile şi valorile României, întoarcerea către aceşti adevăraţi Eroi ai Neamului, ne rămâne singura probă a blestemelor căzute pentru totdeauna, deşi prea târziu, peste hidra leninisto-stalinist-kaghebist-securistă retezată acum 31 de ani. 


O întâlnire
...Acum 9 ani, într-o seară de luni, 4 aprilie, față-n față cu o asistenţă tăcută, încruntată şi îndurerată. Mută, ascultă relatările a doi dintre nefericiţii poeţi români, care pătimiseră în celulele dictaturii comuniste: Paula Romanescu şi Gheorghe Jijia. Povesteau umbriţi de amărăciunile îndurate, cu patosul acelora care, cu credinţa în Dumnezeu, în fapt ne demonstrau cât de tari rămăseseră în faţa vicistitudinilor din închisorile prin care trecuseră şi de ce atâţia dintre noi – ceilalţii, obedienţii – avem să purtăm mustrarea asta până la moarte – nu aveam curajul a-i privi în ochii sfârşiţi de suferinţă. Protagoniştii ne-au citit din poeziile lor, unele tipărite (Paula Romanescu), altele, aşternute pe hârtie (Gheorghe Jijia), toate – clocotind de nemărginită durere şi incredibilă iertare a călăilor! Motto-ul serii: „Să spui tuturor că nu am făcut nici un compromis !”, semnat de George Manu – unul din Vinovaţii fără Vină ai întunecatei a doua jumătăţi a secolului XX. Strigătele acestea nu se vor stinge niciodată!

Radu Gyr (1905-1975)
Poet, dramaturg, eseist și ziarist, născut pe 2 martie 1905, la Câmpulung, decedat în 29 aprilie 1975. Doisprezece ani de închisoare. Opt volume de versuri. Detenţie (!) începută sub domnia lui Carol al II-lea. Ion Antonescu voia să-l trimită pe front. Urmare suferinţelor îndurate,

Cardiologie pediatrică la SanConfind. Dr. Adrian Tătucu, un medic pentru inimile tuturor copiilor

Cardiologia SanConfind se îmbogățește considerabil printr-o nouă componentă - cea pediatrică. Recent, echipei medicale SanConfind i s-a alăturat doctorul Adrian Tătucu, un medic cu o bogată experiență în cardiologia pediatrică. Dl. doctor vine de la Spitalul de Pediatrie Ploiești. Noul cardiolog de la SanConfind are peste 5000 de cazuri tratate și va acorda consultaţii cardiologice copiilor de orice vârstă și adulţilor. Și-a făcut rezidenţiatul la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias din Bucureşti (urgenţe, tratamente, consultaţii) şi Institutul Clinic Fundeni, aici lucrând ani de zile alături de echipa medicală din secţia de terapie coronariană. A efectuat numeroase ecografii cardiace, interpretări de ECG-uri şi Holter-ECG încă din rezidenţiat. A devenit cardiolog pediatru din dragostea pe care o poartă copiilor. „La copii e mai greu, pentru că nu ai în faţă un model, un tipar. Adulţii au aproape toţi inima la fel, mai mult sau mai puţin, însă la copil trebuie să te astepţi la orice, ţi se pot da peste cap toate socotelile”, consideră vindecătorul inimilor de copii.


Consult cardiologic pentru nou-născuți
Patologia prevalentă în cardiologia pediatrică este malformaţia cardiacă reprezentată de modificări ale camerelor inimii, ale vaselor de sânge. „Unui copil nou-născut consider că trebuie să îi faci un consult cardiologic şi o ecografie cardiacă încă din primele luni de viaţă, ca să nu se ajungă mai târziu la hipertensiune pulmonară sau alte afecţiuni mai grave. Copiii recuperează în timp, astfel că, de cele mai multe ori, se poate face o corecţie totală a malformaţiei inimii copilului”, este de părere domnul doctor.