- Mihai Anastasescu, Ioan Simion și Alexandru Rizea sunt cei trei câmpineni prezenți în clasamentul Forbes 500
Cine sunt cei mai bogați prahoveni în 2020? Și care este topul celor mai valoroase companii de pe meleagurile noastre? Revista Forbes a publicat recent ediția 2020 a clasamentului său anual în care include cei mai bogați români, cu averi de peste 500 de milioane de lei, dar și cele mai valoroase 500 companii deținute de antreprenori români.
Ce este inedit în această nouă ediție a topului Forbes este faptul că, pentru prima dată numărul românilor cu averi de peste 500 de milioane lei se apropie de 30, o creștere de la puțin peste 20 în urmă cu doi ani.
Vă invităm, în continuare, să citiți o scurtă analiză în care am conturat mediul de afaceri prahovean, pe baza clasamentului Forbes România.
TOP 10 COMPANII România
1. Banca Transilvania (CJ/Cluj-Napoca) - Horia Ciorcilă și alții - Banking
2. Dedeman (BC/Bacău) - Familia Pavăl - Bricolaj
3. RCS&RDS (B/sect. 5) - Zoltan Teszari - Telecom
4. Bitdifender (B/sect. 6) - Familia Talpeș - IT&C
5. One United Proprieties (B/sect.2) - Andrei Diaconescu, Victor Căpitanu - Imobiliare
6. Fildas Trading (AG/Pitești) - Anca Vlad - Farma
7. Romaqua Group (HR/Borsec) - Familia Crețu - Băuturi răcoritoare
8. Medlife (B/sect.1) - Familia Marcu - Sănătate
9. Fan Courier Express (B/sect.2) - Frații Mihai, Felix Pătrășcanu - Curierat
10. Transavia (AB/Oiejdea) - Ioan Popa - Agricultură
Firma Fildas Trading, deținută de Anca Vlad, a avut cea mai mare cifră de afaceri dintre companiile Munteniei, în valoare de 4,2 miliarde lei, în creștere cu 17,4% față de anul precedent. În plus, alte trei firme controlate de Anca Vlad se află în topul Munteniei, se mai arată în publicația Forbes.
MUNTENIA, în cifre
Cifra de afaceri cumulată în 2019: 14,6 mld. lei
Profit cumulat în 2019: 628,4 mld. lei
Cifra de afaceri medie: 339,4 mil. lei
Profit mediu: 14,6 mil. lei
Capital propriu cumulat în 2019: 2,5 mld. lei
Total angajați în 2019: 17.508
Variația cifrei de afacei cumulate vs. 2018: -3,2%
Variația profitului net vs. 2018: -14%
Companii deținute de femei: 6
Companii deținute de familii: 10
Prahova se află pe locul 7 în topul județelor în privința numărului de companii prezente în clasamentul Forbes 500, având 15 nume care corespund profilului celor mai valoroase societăți. Dintre acestea, patru sunt din Câmpina, inclusiv primele două clasate: Cemrom și Soceram, controlate de familia Anastasescu. Mai amintim două companii de succes din localitatea noastră: fabricile Confind și Lemet, înființate în anii ’90 de către antreprenorii Ioan Simion și Alexandru Rizea. Deși evaluarea celor 500 de companii de top a avut în vedere indicatorii financiari din 2019, oamenii de afaceri au oferit câteva informații și despre 2020, un an greu încercat de pandemie. Cu toate acestea, Alexandru Rizea a declarat, pentru Forbes România, că a primit în lunile lucrate din 2020 comenzi mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut. „În 2009 am știut sigur când a început criza, am stabilit strategia pentru a trece prin ea și am ieșit mai puternici decât am intrat: am investit, am angajat forță de muncă, am făcut modele noi, am îmbunătățit modele mai vechi, am devenit mai temerari. Acum sunt informații că se contracta economii, că șomajul crește, că este criză, dar efectele în România nu se văd decât în activitățile perturbate grav de pandemie. La șapte-opt luni de la începutul crizei mondiale de sănătate, oficial nu este declarată criza economică, decât politic“. Mai mult decât atât, Rizea are planuri de investiții pentru anul următor. Astfel, în martie 2021 a planificat să deschidă două șantiere în Câmpina: un nou magazin și o nouă hală de producție. „Sperăm ca anul 2021 să fie un an normal, economic și social, chiar dacă acum sunt multe incertitudini pe plan mondial“, a concluzionat Alexandru Rizea.
Iată care sunt cele 15 companii prahovene prezente în clasamentul Forbes 500