02 decembrie 2020

TOPUL Forbes al celor mai bogați prahoveni și al celor mai valoroase companii

  • Mihai Anastasescu, Ioan Simion și Alexandru Rizea sunt cei trei câmpineni prezenți în clasamentul Forbes 500

Cine sunt cei mai bogați prahoveni în 2020? Și care este topul celor mai valoroase companii de pe meleagurile noastre? Revista Forbes a publicat recent ediția 2020 a clasamentului său anual în care include cei mai bogați români, cu averi de peste 500 de milioane de lei, dar și cele mai valoroase 500 companii deținute de antreprenori români.


Ce este inedit în această nouă ediție a topului Forbes este faptul că, pentru prima dată numărul românilor cu averi de peste 500 de milioane lei se apropie de 30, o creștere de la puțin peste 20 în urmă cu doi ani.
Vă invităm, în continuare, să citiți o scurtă analiză în care am conturat mediul de afaceri prahovean, pe baza clasamentului Forbes România.

TOP 10 COMPANII România
1. Banca Transilvania (CJ/Cluj-Napoca) - Horia Ciorcilă și alții - Banking
2. Dedeman (BC/Bacău) - Familia Pavăl - Bricolaj
3. RCS&RDS (B/sect. 5) - Zoltan Teszari - Telecom
4. Bitdifender (B/sect. 6) - Familia Talpeș - IT&C
5. One United Proprieties (B/sect.2) - Andrei Diaconescu, Victor Căpitanu - Imobiliare
6. Fildas Trading (AG/Pitești) - Anca Vlad - Farma
7. Romaqua Group (HR/Borsec) - Familia Crețu - Băuturi răcoritoare
8. Medlife (B/sect.1) - Familia Marcu - Sănătate
9. Fan Courier Express (B/sect.2) - Frații Mihai, Felix Pătrășcanu - Curierat
10. Transavia (AB/Oiejdea) - Ioan Popa - Agricultură

Firma Fildas Trading, deținută de Anca Vlad, a avut cea mai mare cifră de afaceri dintre companiile Munteniei, în valoare de 4,2 miliarde lei, în creștere cu 17,4% față de anul precedent. În plus, alte trei firme controlate de Anca Vlad se află în topul Munteniei, se mai arată în publicația Forbes.

MUNTENIA, în cifre 
Cifra de afaceri cumulată în 2019: 14,6 mld. lei 
Profit cumulat în 2019: 628,4 mld. lei
Cifra de afaceri medie: 339,4 mil. lei
Profit mediu: 14,6 mil. lei
Capital propriu cumulat în 2019: 2,5 mld. lei
Total angajați în 2019: 17.508 
Variația cifrei de afacei cumulate vs. 2018: -3,2% 
Variația profitului net vs. 2018: -14% 
Companii deținute de femei: 6 
Companii deținute de familii: 10 

Prahova se află pe locul 7 în topul județelor în privința numărului de companii prezente în clasamentul Forbes 500, având 15 nume care corespund profilului celor mai valoroase societăți. Dintre acestea, patru sunt din Câmpina, inclusiv primele două clasate: Cemrom și Soceram, controlate de familia Anastasescu. Mai amintim două companii de succes din localitatea noastră: fabricile Confind și Lemet, înființate în anii ’90 de către antreprenorii Ioan Simion și Alexandru Rizea. Deși evaluarea celor 500 de companii de top a avut în vedere indicatorii financiari din 2019, oamenii de afaceri au oferit câteva informații și despre 2020, un an greu încercat de pandemie. Cu toate acestea, Alexandru Rizea a declarat, pentru Forbes România, că a primit în lunile lucrate din 2020 comenzi mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut. „În 2009 am știut sigur când a început criza, am stabilit strategia pentru a trece prin ea și am ieșit mai puternici decât am intrat: am investit, am angajat forță de muncă, am făcut modele noi, am îmbunătățit modele mai vechi, am devenit mai temerari. Acum sunt informații că se contracta economii, că șomajul crește, că este criză, dar efectele în România nu se văd decât în activitățile perturbate grav de pandemie. La șapte-opt luni de la începutul crizei mondiale de sănătate, oficial nu este declarată criza economică, decât politic“. Mai mult decât atât, Rizea are planuri de investiții pentru anul următor. Astfel, în martie 2021 a planificat să deschidă două șantiere în Câmpina: un nou magazin și o nouă hală de producție. „Sperăm ca anul 2021 să fie un an normal, economic și social, chiar dacă acum sunt multe incertitudini pe plan mondial“, a concluzionat Alexandru Rizea. 

Iată care sunt cele 15 companii prahovene prezente în clasamentul Forbes 500

Editorial: TRISTEȚI PROVINCIALE

Multe întîmplări așa-zis importante se petrec zilnic, și, cînd nu există nici măcar acestea, media le inventează, umflînd baloanele de gol la dimensiunea de „evenimente”. Pe cîtă vreme, lucrurile importante se prefiră cu discreție, neștiute de hipnotizații televiziunilor. De exemplu, o mare tristețe m-a încercat față de hotărîrea (perfect justificată de context) domnului Andrei Pleșu de a se retrage complet din comentariul actualității, abordînd doar chestiuni strict culturale. Sigur că sînt foarte interesante comentariile despre raportul Touluse Lautrec – Degas, dar ne vor lipsi cu siguranță sagacitatea, limpezimea perspectivei, umorul, causticitatea, arta portretului, bonomia și, sigur, enorma cultură pe care domnia sa le aducea în comentariul mizerabilei noastre realități. N-am văzut nicio undă de regret prin mîloasa noastră presă despre această pierdere majoră. De altfel, e limpede că societatea noastră fuge de intelectualizare ca de covid. Chiar dacă sociologul Sebastian Lăzăroiu spune că actuala conducere a PSD este „mai cerebrală decît cea dinainte” (doar pentru că se aude dl. Dâncu? – oricine e mai cerebral decît Dăncilă et comp.), decizia în partid e luată de aceiași activiști acefali și amorali. În frunte cu Ciolacu. Omul fără însușiri. Că l-au cooptat pe doctorul Rafila ca posibil viitor deputat este desigur o operație de bun marketing electoral. Numai că: profesiunea și răspunderea îl fac pe doctor să spună de multe ori lucruri diferite de ceea ce spune partidul.


Apoi: cu o floare... USR-ul face mare caz de competența sa intelectuală, și sigur că, făcînd o medie, nu suferă comparație cu PSD-ul. Aici problema este că nu poți defila cu oameni isterizați și lobotomizați de corectitudinea politică precum Andrei Caramitru. Nici politic, nici moral, nici intelectual, nici electoral a demoniza sectar o parte a populației din pricini de orientare religioasă nu este normal, înseamnă prizonierat mental în stereotipuri progresiste (ei folosesc foarte mult termenul ăsta stereotip, cu înțelesul de prejudecată, dar îl aplică numai adversarilor de idei, ca și cum ei ar fi scutiți prin harul providenței de acest bacil), nu este admisibil democratic. Mă uimesc comentatorii care continuă să plaseze USR la dreapta (apropo de rigoare doctrinară, eu, în răspăr iarăși, cred că avem nevoie de clare delimitări), cînd el este evident o neo-stîngă de tip francez, cu toate defectele și mai nimic din calitățile aceleia. Văd cu durere provincială oameni de foarte bună calitate parcă hipnotizați de USR, făcîndu-se că nu văd mulțimea de nefăcute ale acestui partid cu identitate șubredă. USR nu e de dreapta doar pentru că este anti-PSD. 

Paolo Gozzo și-a încheiat misiunea!

  • Misionar laic ajuns pe meleagurile noastre în urmă cu 17 ani, Paolo Gozzo a încetat din viață la vârsta de numai 55 de ani, lăsând în urmă un proiect în derulare, în cartierul Voila, prin care își dorea să continue munca desfășurată în ultimele două decenii la Câmpina și care are ca obiect îngrijirea copiilor din centrele de plasament.
  • În cadrul Asociației Inima Sfântă a lui Isus, condusă de Paolo Gozzo, peste 2500 de beneficiari au primit o șansă la educație și au învățat să spere într-un viitor mai bun. 
Ziua de marți, 24 noiembrie, a fost una tristă pentru comunitatea câmpineană, care avea să afle, încă de la primele ore ale dimineții, despre trecerea în neființă a lui Paolo Gozzo, misionarul care în urmă cu 17 ani venea la Câmpina să-i ajute pe cei mai fragili membri ai comunității, copiii proveniți din familii vulnerabile. 
Internat la Spitalul Municipal Câmpina din data de 10 noiembrie, din cauza infectării cu SARS-CoV-2, acesta s-a luptat pentru viață timp de 13 zile, însă după 11 zile de intubare inima sa a cedat pe fondul faptului că suferea și de alte afecțiuni. Luni, Paolo a plecat la întâlnirea cu Creatorul, cel în numele căruia a făcut tot binele de care a fost capabil, fără să ceară vreodată răsplată. Unica lui bucurie o repezentau zâmbetul larg desenat pe chipul unui copil și bucuria din ochii celor mulți și neajutorați care găseau în el alinare.
Trupul neînsuflețit al lui Paolo a fost depus la IML în vederea autopsiei, însă procedurile se desfășoară greoi datorită faptului că este nevoie de documente și procuri din partea familiei care nu poate veni în România, pentru a-l înmormânta, din cauza restricțiilor impuse de pandemie. Paolo urmează să fie înmormântat în cimitirul bisericii din cartierul Voila. 


Paolo Gozzo a venit la Câmpina în anul 2003, după ce mulți ani de zile făcuse voluntariat în alte diferite țări europene, ajutând la implementarea unor proiecte caritabile. Lăsase în urmă, la Verona, familia, prietenii și o slujbă bună pentru a veni în România, locul în care auzise că sunt mulți oameni cu probleme. Iar el era genul de om care știa să ajute oamenii să-și depășească condiția și să-și rezolve problemele. „Auzind că în România sunt foarte mulți orfani minori, am decis să vin în țara dvs pentru a-i ajuta pe toți copiii abandonați sau pe cei din familii destrămate sau din familii cu venituri precare. Nu mai fusesem niciodată aici, iar acest lucru îl simțeam cumva ca o provocare căreia trebuia să-i fac față” – povestea Paolo despre începuturile venirii sale în România.
Paolo Gozzo a ajuns în orașul nostru prin asociația umanitară Caritas Italia. Ca orice misionar, și-a dedicat viața întrajutorării semenilor săi, fiind susținut în munca sa de prieteni, cunoscuți ori diverși sponsori. La începutul activității sale, mergea prin toate cartierele de romi din Câmpina, din casă în casă, pentru a-i ajuta pe cei mici să deslușească tainele scrisului, cititului și ale socotitului ori să-și facă temele. 

Jenica Tabacu a fost unul dintre oamenii care l-au ajutat 
pe Paolo Gozzo să obțină spațiul de la Casa Tineretului

În anul 2005 a reușit să înființeze AISI (Asociația Inima Sfântă a lui Iisus). Timp de doi ani, cu ajutorul unor oameni de bine, a activat în diverse locații din Câmpina, ajungând să facă lecții cu mai bine de o sută de copii, pentru ca în 2007 să primească de la Consiliul Local, cu titlu de folosință gratuită, mai multe spații la etajul 2 al Casei Tineretului. 


Aici a educat, cu ajutorul unor profesori, logopezi și voluntari, multe generații de copii proveniți din familii vulnerabile. Serviciile oferite de AISI vizau atât calitatea educației, cât și schimbarea atitudinilor și comportamentelor persoanelor beneficiare, astfel că s-a încercat prevenirea abandonului școlar, integrarea în societate a copiilor proveniţi din familiile vulnerabile, creșterea accesului la educație pentru copiii de vârstă preșcolară și școlară din medii vulnerabile, desfășurarea de activități educaționale precum: ajutor în efectuarea temelor, diferite ateliere (croitorie, arte plastice, dans, teatru, PC), lecții de igienă personală și educație stradală, consiliere psihologică ori logopedie.


În cadrul unor acțiuni de voluntariat desfășurate în Câmpina, Paolo a cunoscut-o pe Corina, o tânără care își făcuse și ea din voluntariat un stil de viață. Cu timpul, Corina i-a devenit cel mai apropiat colaborator. Corina a fost cea care, după moartea lui Paolo, a postat pe Facebook un mesaj emoționant prin care anunța trecerea acestuia la cele veșnice:
„CURAJUL LUI PAOLO
De 17 ani în orașul nostru. De 17 ani întorcea binele pe toate părțile, aerisea dureri, căuta soluții, mângâia oameni. 
Timp de 17 ani și-a cunoscut locul, având conștiența deplină a celui ce devenise: misionar laic. Neînțeles de mulți, iubit de alți mulți, a luptat până în adâncurile iadului pentru drepturile copiilor. Un drum condus de o melancolie și o tristețe în unele pasaje, alăturate fiind de milioane de satisfacții, au reprezentat lecția despre felul în care a căutat în sine acțiuni care să spună atât de multe! Și a reușit timp de 17 ani, la Câmpina. 
Am admirat profunzimea cu care a reușit să intre în cea mai întunecată zonă a vieții multora, aducând lumină, conștientizare și recunoscând importanța pe care acceptarea ajutorului aduce la reabilitatea omului. 
Azi sunt mărturie disponibilă cu privire la ceea ce înseamna pentru Paolo să se simtă demn de ceea ce era, chiar dacă nu era ceea ce alții așteaptau să fie. Asociația AISI este mărturia vie că în 17 ani, cei mai mulți petrecuți în incinta Casei Tineretului, au învățat, s-au jucat și au crescut împreună peste 2500 de beneficiari. Azi dovada forței sale și binecuvântarea Domnului în viața sa, așa cum îi plăcea să o numească, se găsește pe Voila. Paolo a predat ștacheta.
Deschideți-vă mintea și încălziți-vă inima!
Dumnezeu cu noi, Paolo!
1965- veșnicie 
Cu stimă și profundă admirație, Corina Giurcă”

Întrebată ce se va întâmpla pe mai departe cu Asociația fondată de Paolo, Corina ne-a declarat: „AISI și-a închis definitiv activitatea «Centru de zi pentru copiii defavorizați» încă din luna mai a.c., iar pe 20 august contractul de asociere cu Primăria a expirat, noi nedorind prelungirea acestuia. În anul 2019, Paolo a început construcția unei case în cartierul Voila, în regie proprie, pentru ca, împreună cu un asistent maternal, să se poată ocupa de copiii aflați în centrele de plasament pe care statul român, la impunerea Uniunii Europene, le închid; au fost deja închise cele două din localitatea noastră. Proiectul acesta și Asociația vor continua, în memoria lui Paolo mai ales!”

Asociația COMMUNITY LED-LOCAL DEVELOPMENT CÂMPINA finanțează primele două blocuri sociale în Câmpina

 - Domnule președinte Valentin DIMON, de unde are Asociația COMMUNITY LED – LOCAL DEVELOPMENT CÂMPINA bani să finanțeze două blocuri sociale?

- Asociația COMMUNITY LED – LOCAL DEVELOPMENT CÂMPINA este un proiect finanțat din Programul Operațional Capital Uman și Programul Operațional Regional cu o valoare de 6 milioane euro, obținut printr-o asociere de persoane fizice, ONG-uri și Primăria Câmpina în anul 2019. Proiectul presupune dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității. În esență, comunitatea locală decide ce fel de proiecte sunt necesare, în baza unei analize, iar Primăria Câmpina sau alt solicitant nu mai depune proiectul direct la Ministerul Fondurilor Europene, ci îl depune la Asociația COMMUNITY LED – LOCAL DEVELOPMENT CÂMPINA, care realizează evaluarea, selecția și care ulterior monitorizează implementarea proiectului. Din păcate, procedurile birocratice de aprobare a documentelor de organizare a acestor proiecte, de la nivelul ministerelor, nu ne-au lăsat să avansăm mai repede cu finanțările locale. 


- Câte proiecte a depus Primăria Câmpina?
Primăria Câmpina a depus un proiect ce vizează construcția a două blocuri sociale, unul în strada Oborului și unul în strada Petrolistului. Valoarea proiectului este de aproximativ 2.300.000 euro. Finanțarea acestor blocuri se va realiza din Programul Operațional Regional. Săptămâna aceasta se va aproba raportul de selecție și evaluare și proiectul va fi transmis la Ministerul Fondurilor Europene pentru etapa finală de contractare.
De asemenea se află în evaluare, în cadrul Asociației COMMUNITY LED – LOCAL DEVELOPMENT CÂMPINA, un proiect ce se va finanța din Programul Operațional Capital Uman, în care Primăria Câmpina este partener alături de Liceul Tehnologic Mecanic, Fundația Zamolxes, Formare Profesională Plus SRL și Asociația Centrul Formatemp, proiect în valoare de aproximativ 1.700.000 euro. 
- Au existat foarte multe dezbateri legate de imposibilitatea municipiului Câmpina de a accesa fonduri europene din cauza datoriei de la proiectul „Calea Dacia”. A avut de suferit și proiectul dumneavoastră din această cauză?
Proiectul nostru nu a avut de suferit, iar soluțiile pentru deblocarea situația erau cunoscute de pe vremea administrației Tiseanu. Există un principiu simplu în accesarea fondurilor europene: nu trebuie să ai datorii către autoritățile care gestionează fondurile europene sau către buget. Indiferent de motivul pentru care există aceste datorii. Soluția este simplă:

Premieră în chirurgia SanConfind: mastectomia cu reconstrucția sânului extirpat

Recent, la Centrul Medical SanConfind, domnul doctor Sebastian Grădinaru, medic primar chirurgie generală și doctor în științe medicale, specializat in chirurgia sânului, a realizat o operație de mastectomie cu reconstrucția imediata a sânului extirpat. Fără îndoială, nu a putut realiza singur această operație dificilă, care a durat aproape cinci ore, alături de el aflându-se alți doi medici pricepuți: un chirurg plastician și un anestezist. Amănunte despre acest caz deosebit vă prezentăm în cele ce urmează.


Screening pentru cancerul de sân
Încă de la debutul discuției noastre, dr. Sebastian Grădinaru a ținut în mod deosebit să lanseze un mesaj către toate femeile: ”Pentru a avea șanse maxime de reușită în lupta împotriva cancerului de sân, toate femeile ar trebui să urmeze un program de screening pentru depistarea precoce a acestei maladii. Din păcate, în rândul populației de sex feminin de la noi din țară nu se conștientizează îndeajuns faptul că această boală, cancerul de sân, este printre cele mai răspândite de pe glob. Cu siguranță, este cel mai frecvent cancer la femei și a doua cauză a deceselor provocate de cancer în rândul femeilor, după cancerul de plămân. Vreau să fac acest îndemn pentru screeningul cancerului de sân având motive întemeiate, fiindcă am diagnosticat si am tratat deja în Poiana Câmpina mai multe paciente cu diferite stadii de neoplasm mamar, iar la SanConfind se poate realiza un screening de calitate, judecând după aparatele ultraperformante din dotare (ecograf, mamograf, RMN). Este și păcat ca femeile prahovene