08 decembrie 2020

ALEGERI PARLAMENTARE 2020. Mircea Cărtărescu: „Uriașul partid al absenteiștilor a decis totul“

„Tăcerea înspăimântătoare a României. Două treimi din populația cu drept de vot au lipsit de la urne. Uriașul partid al absenteiștilor a decis totul. Cu cine să mai construiești o țară modernă? Cu cine să mai consolidezi democrația? Pot înțelege când un om își dă votul celor ce-i vor răul, e treaba lui ce face cu el, dar nu pot în ruptul capului să-nțeleg un om care nu-și folosește marele privilegiu al votului, arma lui politică de bază și una dintre marile cuceriri ale civilizației. S-a murit și s-a-ntors lumea pe dos pentru ca fiecare om să aibă drept de vot. Nu pot înțelege, indiferent de circumstanțe, de emoții, de frici și de orice. Un om care nu votează e un mort civic și politic“ - scria ieri pe pagina sa de Facebook Mircea Cărtărescu, cel mai în vogă scriitor român al momentului.

De la 45,28% la 30,22% sau cum să îți dezamăgești constant cetățenii

În România postdecembristă, clasa politică avea să adopte în 2008 votul uninominal, prin care cetățenii aveau ocazia de a vota un candidat și nu o listă de partid. A fost anul în care media finală a prezenţei la urne a câmpinenilor a fost de 42,84%, superioară atât mediei judeţene, cât şi mediei naţionale, când câmpinenii îi trimiteau în Parlament pe Georgică Severin (Senat) și pe Florin Anghel (Camera Deputaților), candidați din partea PD-L. 
Patru ani mai târziu, în 2012, 45,28% dintre câmpineni se prezentau la urne pentru a-i trimite de data aceasta în Parlament pe Virgil Guran (PNL) și pe Georgică Severin (trecut în 2010 la PSD), ambii aflați la acel moment sub umbrela primitoare a USL. 
În 2016, după renunțarea la sistemul de vot uninominal, PSD câștiga detașat alegerile la Câmpina (PSD-40,13%, PNL – 17,34%), prezentându-se de data aceasta la urne 42,79% dintre câmpinenii cu drept de vot. 

Câmpineni în Parlamentul României 

În cadrul circumscripției electorale Prahova, câmpineni aleși parlamentari în mod direct sau indirect au fost după cum urmează: 
· 1990-1992, deputatul Gheorghe Palade (FSN); 
· 1994-1996, senatorul Traian Mocuța (PD), care a ajuns la jumătatea mandatului în Senat, după ce s-a vacantat un loc ocupat de un senator pedelist; 
· 1996-2000, deputatul Victor Barbăroșie (PNL); 
· 2000-2004, deputatul Victor Bercăroiu (PSD); august-decembrie 2004, deputatul Tănase Satnoianu (PRM), care a ajuns deputat în ultimele luni ale mandatului, în urma vacantării unui loc cuvenit partidului său. 
· în legislatura 2004-2008 nu a mai ajuns niciun câmpinean în Parlament. 
· 2008 – 2012, votul pe liste de partid a fost înlocuit cu votul uninominal (în fiecare colegiu electoral partidele au avut câte un reprezentant). Parlamentul României a avut doi reprezentanți câmpineni: senatorul Georgică Severin și deputatul Florin Anghel (aleși pe listele PD) 
· în mandatul 2012-2016, senatorul Georgică Severin (PSD) și deputatul Virgil Guran (PNL) ajung în Parlament din partea USL.

Fotografie de arhivă: Câmpina, 11 decembrie 2016

2020, cea mai scăzută prezență la vot la Câmpina după 1990

În urma scrutinului de alegeri care a avut loc duminică, 6 decembrie, la care s-a înregistrat cea mai redusă prezență la vot din istoria postdecembristă a municipiului Câmpina (30,22%), pe primul loc s-a clasat Partidul Social Democrat, urmat de Partidul Național Liberal și Alianța USR-PLUS.
Din totalul de 30.768 de alegători înscriși la Câmpina pe listele permanente și complementare, s-au înregistrat 8832 de votanți pe listele permanente, 412 votanți pe listele suplimentare și 55 votanți cu urna mobilă. 
Din totalul de 9299 de persoane care și-au exprimat duminică votul, 4616 au fost femei și 4683 bărbați. Pe grupe de vârstă, situația stă în felul următor: 18-24 ani: 600 persoane; 25-34 ani: 796 persoane; 35-44 ani: 1331 persoane; 45-64 ani: 4013 persoane; 65+: 2559 persoane. 

Rezultatele înregistrate la Câmpina de principalele partide/ alianțe la Camera Deputaților:
PSD: 2303 voturi
PNL: 2080 voturi
USR-PLUS: 1904 voturi
PMP: 796 voturi
PRO ROMÂNIA: 377 voturi
AUR: 728 voturi 
PER: 568 voturi
PPUSL: 249 voturi
PRM: 232 voturi
Candidații independenți pentru Camera Deputaților Mihai Cristian Apostolache și Mihaela Maria Duță au obținut 157, respectiv 71 de voturi.

Rezultatele înregistrate la Câmpina de principalele partide/ alianțe la Senat:
PSD: 2450 voturi
PNL: 2131 voturi
USR-PLUS: 2025 voturi
PMP: 1114 voturi
PRO ROMÂNIA: 502 voturi
PER: 383 voturi
PPUSL: 150 voturi
PRM: 140 voturi

Rezultatele alegerilor locale pe secții de votare

Editorial. SENSUL GIRATORIU

Încep aceste însemnări la cîteva minute după anunțarea exit-poll-urilor, și tot ce voi scrie stă, firește, sub semnul provizoriului. O primă observație este că vom trece de la un parlament dictatorial, în care PSD (45% în 2016) & aliații puteau impune practic orice decizie, la unul excesiv de fărîmițat (unde se va negocia ad hoc cam pentru fiecare lege), ceea ce va duce, paradoxal, cam la același rezultat: paralizia democrației. Asta este partea goală a paharului.
Partea plină este că PNL-ul a luat un rezultat mai bun decît lăsau să prevadă prostiile făcute mai ales în ultima jumătate de an. O aritmetică simplă arată că este posibilă o majoritate PNL+USR+PMP+UDMR suficient de consistentă pentru a trimite PSD într-o definitivă opoziție (a pierdut – totuși - 15% față de 2016, cu toată pandemia care a jucat evident în favoarea lui). Faptul că îl tot împing în față pe doctorul Rafila (care a și vorbit duminică seară) este o foarte bună strategie de imagine: uite că partidul nostru s-a intelectualizat. Deja dl. Cioloș afirmă clar că nu va negocia cu PSD. 


Sînt guverne fragile în multe țări, legate de cîteva sute de voturi, de cîteva locuri diferență în parlament. Și țările alea funcționează foarte bine. Este o lecție bună pentru democrația noastră. Acum mingea este

„Vechile sisteme trebuie rupte, scoase din rădăcini şi înlocuite cu o structurare nouă“ - un interviu neconvențional cu astrologul Mariana Alexandru

În întreaga lume, milioane de oameni îşi consultă zilnic horosopul pentru a afla cum le va merge în dragoste, în afaceri sau la locul de muncă, ceea ce ne face să credem că astrologia joacă un rol important în viața acestora şi că, indiferent de vârstă, este un domeniu de care oamenii se simt atraşi. 
Astrologia datează cel puțin din al II-lea mileniu î.Hr. şi încearcă să dezvăluie cât mai multe aspecte din viaţa unei persoane, din personalitatea şi caracterul său, să descopere care îi este menirea, unde să fie atent, ce uşi are deschise în viaţă, spre ce este predispus atât în carieră, cât şi în ceea ce privește problemele de sănătate. De-a lungul istoriei, astrologia a fost prezentă şi în cercurile academice, cel mai adesea în strânsă relaţie cu astronomia, alchimia şi medicina. Conceptul de zodiac a fost inventat de babilonieni care au inventat şi sistemul numeric, ce a făcut posibilă măsurarea minutelor şi secundelor, instrumente considerate esenţiale în astfel de calcule. 
Despre astrologie și tainele ei am stat de vorbă cu astrologul Mariana Alexandru, care are o locuință în apropiere de Câmpina, în care se retrage atunci când vrea să fugă de agitația și poluarea din capitală. Ce este o astrogramă, care este diferenţa dintre ghicitul şi cititul în stele, la ce ne predispun astrele în 2021, precum și multe alte informații interesante, am aflat de la Mariana Alexandru în interviul pe care vă invităm să-l citiți în continuare. 


- D-nă Mariana Alexandru, care a fost parcursul dvs. până la alegerea profesiei de astrolog? 
- Aş începe cu prima facultate pe care am absolvit-o şi anume Facultatea de Construcţii. Am lucrat şapte ani ca inginer constructor, după care am trecut pe muzică şi am dat admitere la Facultatea de Muzică din Timişoara. Am lucrat ca profesor de muzică şi instrument de pian cu copiii nevăzători sau slab văzători. Am început să studiez astrologia în 1996. Doi ani am studiat singură, am calculat hărţi cu mâna şi calculul unei hărţi îmi lua cam cinci zile, ceea ce computerul dă acum în câteva secunde. După aceea, am făcut câteva module cu astrologul Alexandru Nicolici. În 2004 am aflat de un institut de astrologie de la Budapesta, condus de astrologul Takacs Tibor. Am făcut cursurile acestui institut, care durează patru ani, însă pe mine m-au admis direct în anul 3, pentru că deja eram la un nivel mai avansat, astfel că am absolvit în 2006. Lucrarea de absolvire nu a fost deloc o joacă, mi-a luat un an şi jumătate să o termin. În februarie 2008 am fost la Budapesta ca să îmi susţin examenul de absolvire şi am primit simbolurile sub care lucrez eu ca astrolog. Am lucrat foarte mult după absolvire, am luat mai întâi hărţile noastre, apoi ale celor din familie, ale prietenilor, ale prietenilor prietenilor, până am ajuns la un număr destul de mare de hărţi analizate. Cu fiecare hartă înţeleg din ce în ce mai mult ceea ce învăţ, deşi, în continuare, învăţ pe rupte şi cred că nu-mi va ajunge o viaţă să termin. Am o bibliotecă foarte serioasă de astrologie în care am strâns cărţi în vreo trei, patru limbi şi după 24 de ani de studiu consider că sunt abia la un nivel satisfăcător. Eu aşa consider, pentru că ştiu ce înseamnă și cât de vast este acest domeniu.
- Ce este astrologia din punctul dumneavoastră de vedere?
- Astrologia este o cale de autocunoaştere, nu o cale de a-ți afla viitorul. Opinia publică reduce astrologia la chestii previzionale şi la ghicit. Sunt mulţi care vin la astrolog în momente critice şi nu vin căutând soluţii, ci vin căutând minuni. Astrologia îţi spune ce să faci, nu face vrăji. Este ca și în cazul vizitei la doctor, la care te duci numai când eşti bolnav. Ideea este de a consulta un astrolog pentru a te cunoaște pe tine, pentru a evita să dai de belea, nu să vii la specialist când ești deja în belea, să te scoată.

REALITĂȚI BIZARE. Pe vremuri, când Câmpina era stațiune

Din întâmplare, zilele trecute am studiat un fel de opis cu monografiile localităților, apărut în perioada interbelică, lucrări care se regăseau în fondul Bibliotecii Naționale de atunci. Apăreau și cele două monografii pe care le-a scris profesorul Stoica Teodorescu despre Câmpina și Telega, dar am fost suprins să observ că în 1885 a fost publicat un „Guide de Sinaia și Câmpina”. Subintitulat „Manualul voyajorului coprinzând descrierea escursiunilor și positiunilor ce sunt de admirat în urbea și în imprejurimea Sinaei”. Cărticica era ilustrată, evident, cu portretele regelui Carol I și al Reginei Elisabeta. Lucrarea apărea la „Bucuresci”, la tipografia unui anume Conduratu, de pe stradă Teatrului. „Un stabiliment care este în posițiunea a esecuta cu repeziciune tot felul de lucrări grafice”. Își făcea reclamă și prin intermediul acestui ghid. Care costa numai 50 de bani, însă leul din perioada antebelică, leul sub Carol I, a fost probabil cel mai stabil și greu dintre toți leii puși în circulație de către Statul Român vreodată, luând în considerare și epoca de tristă amintire a regimul impus de Stalin în țara noastră. Autorul era un anume doctor N. Garoflid care se află și în serviciul băilor. Cum ar veni, își făcea reclamă propriei meserii. Mai mulți mușterii la băi, mai multe venituri, nu? De aceea numele lui nici măcar nu apărea pe coperta ghidului.
Pentru cei cunoscători și iubitori ai istoriei Câmpinei nu este o mare noutate faptul că ghidul prezenta orașul nostru drept o stațiune balneo-climaterică. E drept, industria petrolieră încă se afla în primii săi ani de copilărie. Alăturarea Câmpinei la Sinaia nu poate fi decât flatantă, având în vedere că la Sinaia se afla Peleșul, unde Dinastia stătea luni bune, fiind de facto capitala de vară a regatului român, căci familiile importante s-au grăbit să-și ridice și ele vile în zonă. Încă de pe prima pagină a broșurii se menționează că la Câmpina se aflau „băi sulfuroase (care) vindecă bolile reumatice,

Muzeul Grigorescu din Câmpina - 65

Vineri, 20 Noembrie, s-au împlinit 65 de ani de când, Duminică 20 Noembrie 1955, a fost inaugurat Muzeul memorial ”Nicolae Grigorescu” din Câmpina.

Inițiativa fondării și deschiderii lui o avusese Profesorul Nicolae I. Simache, ctitorul împortantei rețele de muzee din Prahova și din județele vecine, pe când acestea făceau parte din Regiunea republicană Ploești. Tot dumnealui găsise și tot felul de tertipuri, pentru ca evenimentul să nu se producă la 7 Noembrie, care atunci era sărbătoarea cea mai mare a Republicii Populare Romîne, fiind vorba de Marea Revoluție Socialistă din Octombrie.
Cu fiul pictorului Nicolae Grigorescu, Gheorghe Grigorescu – ne povestea profesorul Simache – a fost mai greu. Acesta, fiindcă i se naţionalizase Fabrica de teracote “Câmpiniţa”, pe care o avusese în curtea casei părinteşti, cum vedea vreo autoritate, dădea repede drumul la câini. “– Domnule Grigorescu!”, a strigat directorul Simache. Auzindu-se apelat astfel, ca pe vremuri – vremurile bune – Gheorghe Grigorescu a legat câinii şi dialogul cu insistentul musafir, venit din lumea de dinainte. Și i-a deschis și poarta și sufletul.

Grigorescu cunoscuse Câmpina încă din anul 1871. Peste douăzeci de ani, el se va stabili aici, locuind mai întâi în casa preotului Provinceanu, aflată în marginea buclei pe care, urcând spre Câmpiniţa, o face şoseaua naţională Ploeşti–Sinaia, continuând însă să-şi plătească impozitele, “datând din 1882, 1883, 1885 şi până în 1894, când îl întâlnim în atelierul din str. Rousselet nr. 17”, şi la Paris.

Ateliere online organizate cu și pentru tineri de Centrul Cultural pentru Tineret Zamolxes

Începând cu data de 1 octombrie 2020, Centrul Cultural pentru Tineret Zamolxes din Câmpina a dat startul câtorva activități desfăşurate sub forma unor ateliere destinate tinerilor şi realizate împreună cu tinerii voluntari din Câmpina şi nu numai. Datorită situației actuale de pandemie s-a luat hotărârea ca aceste întâlniri să se realizeze online.


Primul Atelier de Dezvoltare Personală a avut loc în data de 17 noiembrie și a constat într-o întâlnire virtuală la care au participat aproximativ 20 de voluntari. Dezbaterea a avut ca temă „Comunicarea şi cum ne influențează ea viața de zi cu zi”. S-au purtat discuții cu privire la conceptul de comunicare și rolul acesteia, care sunt elementele comunicării şi nu în ultimul rând au fost trecute în revistă tipurile de comunicare. La acest capitol a fost evocată figura celebrului Charlie Chaplin, cunoscut drept un „pionier al comunicării nonverbale”. Un accent deosebit s-a pus asupra faptului că cea mai răspândită formă de comunicare, pe lânga cea verbală, este comunicarea nonverbală, prin care mesajele transmise apar inconştient şi de multe ori au un impact semnificativ asupra mesajului prezentat. Aşa cum spunea Leonard Mlodinow: „Comunicarea nonverbală este o formă de limbă socială care de multe ori este mai bogată și mai fundamentală decât cuvintele noastre”. 
In cadrul celei de-a doua întâlniri virtuale s-a dat startul „Clubului de Carte”, în cadrul căruia s-au abordat discuții cu privire la lectură, s-au recomandat cărți şi s-au oferit argumente pro şi contra cu privire la titlurile prezentate. Au fost trecuți trecuți în revistă mai mulți autori si mai multe genuri de cărți printre care amintim cărțile grafice, cărți scrise de autori români unde au fost subliniate titlurile „Moromeții” (de Marin Preda), „Ion” (de Liviu Rebreanu), dar şi cărți scrise de autori internaționali precum „Bibliotecara de la Auschwitz” (de Antonio G. Iturbe), cărți în limba engleză, precum şi cărți autobiografice precum bestsellerul internațional „Eu sunt Malala”. 
Aceste ateliere vor continua şi în săptămânile viitoare, cu diverse subiecte alese de tineri pentru tineri. 
Corina Cerasela Tănase

La SanConfind, femeile pot și trebuie să își verifice periodic sănătatea sânilor

Cancerul de sân la femei se formează în țesuturile sânului, în special în tuburile care transportă laptele către mamelon sau în glandele care produc laptele. De fapt, cancerul mamar apare atât la femei, cât şi la barbați, însă la bărbaţi este destul de rar. Cancerul de sân este foarte rar întâlnit înainte de vârsta de 25 de ani. Frecvenţa lui creşte continuu după 40 de ani. Trei sferturi din cazurile de cancer mamar apar după 50 de ani.


Din păcate, o foarte mare parte a populației de sex feminin din România, dar și din întreaga lume, nu conștientizează faptul că această boală cu potențial letal poate fi ușor învinsă printr-un simplu control periodic, verificare ce se poate face prin așa-zisul program de screening, care se realizează cu ajutorul unor aparate de imagistică medicală. Pe tema screeningului pentru cancer la sân am stat de vorbă cu dl doctor Sebastian Grădinaru, medic primar chirurgie generală și doctor în științe medicale, unul dintre cei mai buni specialiști în chirurgia sânului din București, care a realizat recent o intervenție chirurgicală delicată, în premieră pentru Spitalul SanConfind: mastectomie cu reconstrucția imediată a sânului extirpat. 

Screeningul SanConfind pentru cancerul de sân: calitate și performanță

Încă de la debutul discuției noastre, dr. Sebastian Grădinaru a ținut în mod deosebit să lanseze un mesaj către toate femeile: ”Pentru a avea șanse maxime de reușită în lupta împotriva cancerului de sân, toate femeile ar trebui să urmeze un program de screening pentru depistarea precoce a acestei maladii. Vreau să îndemn toate femeile către un screening al cancerului de sân la SanConfind, având motive întemeiate. De când am început colaborarea cu SanConfind am diagnosticat și am tratat deja,