24 decembrie 2020

Crăciunul - excludere și îmbrățișare

Un băiețel se uită pe fereastră. E iarnă aspră afară. O fetiță, îmbrăcată ponosit, cu pantofiori de cârpă pășește prin omătul care-i scârțâie sub picioare. El aleargă în bibliotecă, ia o steluță mică și fuge în stradă. Printre nămeți urmărește curios fetița. Apoi se apropie timid și îi oferă steaua. Ea zâmbește. Apoi fuge după băiat. Intră în casa cea mare a acestuia. În anticameră fetița rămâne uimită de mulțimea ornamentelor. Apoi pășește timidă în sufragerie. Și dintr-o dată ochii ei cresc, cresc, cresc de uimire. Un brad uriaș până la tavan, un bătrân care stă lângă șemineu și citește o carte... Dar uimirea ei și mai uriașă este că pe peretele din spatele bradului scrie cu litere uriașe: „Crăciun Fericit!”. Atunci fetița întreabă pe băiețel: „Ce este Crăciunul?” El îi zâmbește, apoi o strânge cât poate de tare în brațe. Și îi șoptește la ureche: „Acesta este Crăciunul!”


Da, Crăciunul e sărbătoarea îmbrățișării. La Betleem, acum 2000 de ani, Hristos a coborât din Înalturi printre teluricii muritori tocmai să le ofere o îmbrățișare. Dumnezeu nu poate sta cu mâinile la spate! Ci doar îmbrățișând păcătoși! Contactându-se cu ei. Dragostea Sa e tactilă.
Îmbrățișarea arată poziția noastră atunci când vrem să ne oferim celuilalt. Și asta indiferent de costuri. Îmbrățișarea înseamnă pieptul lăsat fără protecție. E poziția mea în raport cu semenii. Îmbrățișarea e dragoste. E imbold ce vine direct din inimă. Lipsa îmbrățișării nu e doar pură nepăsare. E excludere. E condamnarea celui de lângă mine!
Și totuși, oamenii l-au exclus pe Domnul Hristos. Și atunci la ieslea Betleemului (prin ceata irodiană sau a preoților), și la Crucea Golgotei, și acum, de Crăciun, în zilele consumeriștilor și-ale corporatiștilor contemporani.

De fapt chintesența serbării Crăciunului nu este bradul, Moșul, colindele sau cozonacii împletiți. Ci îmbrățișarea! De la întrupare până la moarte Hristos a rămas cu brațele deschise. Și pe Cruce ne-a arătat că a venit să ne îmbrățișeze. De la Est la Vest, Dumnezeu stă cu brațele deschise pentru a îmbrățișa pec el creat.
Excluderea ne face să devenim rigizi, șablonați, obtuzi, îngrămădiți ca într-o carcasă, oameni de cutie… Ceea ce este în paradox cu venirea lui Hristos în această lume și cu jertfa Sa! Excluderea celuilalt poate fii un hățiș în jurul meu.
Excluderea e distanțarea socială mult „turuită” anul acesta de progresiști. Știați că distanțarea nu doar izolează ci poate ucide? Sufletul ți se face de Scrooge.
Chiar așa, dumneata oferi cuiva îmbrățișare de Nașterea Domnului? Dar Sărbătoritului îi oferi?

Nicolae Geantă

Notă: Scrooge este protagonistul scriitorului Charles Dickens din nuvela „A Christmas Carol” (1843). Autorul îl descrie astfel: „Răceala din el i-a înghețat vechile trăsături, i-a smuls nasul ascuțit, i-a înfipt obrazul, și-a înțepenit mersul; i-a făcut ochii roșii, buzele subțiri albastre..., vocea lui e ca de grătar!" Numele Scrooge a intrat în vocabularul limbii engleze ca un cuvânt cheie pentru zgârcenie și mizantropie.

Partidul Verde iese la atac în scandalul boicotării alegerii viceprimarului la Câmpina

 Scandalul politic iscat de pe urma boicotării alegerii viceprimarului la Câmpina în ședința Consiliului Local ce a avut loc ieri, 23 decembrie, se amplifică de la o oră la alta. După replica USR, care explica astăzi, printr-un comunicat de presă, motivele boicotării, iată că a venit rândul Partidului Verde să își exprime punctul de vedere, alegând să o facă printr-un atac direct la adresa primarului independent Alin Moldoveanu, dar și la adresa propriilor consilierilor locali, Roxana Gheorghe și Noemi Ionescu, cărora președintele partidului, Cezar Grama, intenționează să le retragă sprijinul politic pentru sabotaj și trădare. Publicăm mai jos comunicatul de presă al Partidului Verde, semnat de Cezar Grama, președintele filialei Prahova a acestei formațiuni politice.

"Referitor la sedinta Consiliului Local al Municipiului Campina din data de 23 Decembrie, am avut cele mai bune intentii pentru desemnarea prin vot a unui viceprimar responsabil, asumat de o majoritate stabila cu un program clar de guvernare locala care sa reprezinte interesele cetatenilor din Campina pentru urmatorii 4 ani. 
Partidul Verde Prahova nu accepta intelegeri obscure, ci transparenta si asumare, motiv pentru care de urgenta vom initia si inainta spre aprobare catre Biroul National al Partidului Verde, retragerea sprijinului politic pentru cei 2 consilieri locali ai acestuia (Roxana Gheorghe, respectiv Noemi Ionescu). Intrucat prin votul acestor 2 consilieri locali s-au exprimat clar impotriva directiei Partidului Verde si mai mult de atat s-au raliat cu alte partide politice care au alte viziuni si doctrine politice, sabotand si tradand in acest mod Statutul Partidului Verde. 
Partidul Verde Prahova nu poate accepta si tolera astfel de reprezentanti fara probitate morala si politica. 
In acest context ii recomandam domnului primar Alin Moldoveanu sa ia pantoful de pe gatul anumitor consilieri locali pentru a demonstra “independenta” declarata si promovata pe parcursul campaniei electorale locale in fata electoratului campinean si in acelasi timp pentru echidistanta afisata. 
Ne place sa credem domnule primar ca nu sunteti “dependent”, ci “independent” de jocuri de culise care sa vicieze o buna guvernare administrativa si care sa puna in dificultate acest mandat. 
Partidul Verde va continua sa poarte discutii constructive, transparente, care sa genereze un program de redresare sanatos pentru municipiul Campina, luand in considerare majoritatea din Consiliul Local si care sa reprezinte exclusiv interesele cetatenilor. 
Solicitam domnului primar sa ia in considerare votul campinenilor in Consiliul Local, sa participe la dialogul initiat de majoritatea consilierilor si sa respecte alegerea unui viceprimar ce va fi votat in mod democratic pentru binele campinenilor".

USR Prahova explică boicotul forțelor de dreapta din Consiliul Local Câmpina

Urmare a scandalului care a avut loc în ședința de ieri a Consiliului Local Câmpina, atunci când nouă consilieri au refuzat să voteze proiectul de hotărâre privind alegerea viceprimarului Câmpinei, USR Prahova vine cu precizări, explicând printr-un comunicat de presă boicotul forțelor de dreapta în Consiliul local câmpinean.


Citiți mai jos textul integral al comunicatului de presă semnat de Mihai Neagu, responsabil Comunicare si Relații Publice USR Prahova:

,,Nu putem reprezenta cu adevărat interesele cetățenilor din Câmpina dacă nu există transparență cu privire la direcția în care putem merge împreună.
În ședința de ieri, 23 decembrie, a Consiliului Local Câmpina, primarul Alin Moldoveanu a încercat să fenteze votul câmpinenilor din 27 septembrie și să impună un viceprimar de decor și nereprezentativ pentru comunitate. Răspunsul a fost un boicot al votului din partea tuturor forțelor de dreapta din Consiliul Local Câmpina.
Câmpinenii au nevoie de reprezentanți cu responsabilități clare, cu un program de guvernare locală asumat public de o majoritate stabilă și au nevoie de transparență totală, nu de tranzacții pe sub masă. Cerem domnului primar Moldoveanu transparență și asumare cu privire la cei care vor guverna local municipiul Câmpina, fără a încerca să se comporte cu Câmpina ca și cum ar fi propria feudă. Au încercat și alții cu România în urmă cu patru ani și românii au ripostat.
USR PLUS va face primul pas pentru deblocarea situației din Câmpina și va începe un dialog cu partenerii de dreapta, care reprezintă, împreună, majoritatea în Consiliul local în vederea:
1) Redactării unui program de guvernare locală asumat de majoritatea de dreapta;
2) Stabilirii clare a atribuțiilor pentru viceprimar și ceilalți membri ai administrației locale.
Aceștia sunt pașii necesari pentru a putea ajunge la o viziune comună și un program de redresare pentru municipiul Câmpina. Domnul primar Moldoveanu trebuie să ia în considerare și să respecte votul câmpinenilor, să devină parte a dialogului și, în final, să respecte rezultatul discuțiilor.
Suntem siguri că domnul primar va înțelege importanța mandatului pe care îl are și că vor urma discuții pentru drumul de patru ani în care Câmpina să redevină un oraș european de care câmpinenii să fie mândri.''

Câmpina rămâne în continuare fără viceprimar! Liviu Briciu: "Liderii PMP și USR i-au scos din sala de ședințe pe consilierii lor!"

 După mai bine de două luni și jumătate de tatonări și negocieri între partidele politice reprezentate în administrația publică locală, Câmpina rămâne în continuare fără viceprimar în noul mandat. Despre contextul în care s-a întâmplat acest fapt fără precedent în administrația locală câmpineană, puteți citi AICI. 

Cel mai vocal dintre consilierii locali, Liviu Briciu, președintele POL Prahova, partid ce a susținut candidatura lui Cosmin Raț pentru funcția de viceprimar al Câmpinei, crede că liderii PMP și USR Prahova, Ioan Pițigoi și respectiv Cristian Apostol, i-au scos din sala de ședințe pe consilierii lor. 
Urmăriți mai jos declarația pe care ne-a oferit-o Liviu Briciu la finalul ședinței de Consiliu Local.